6 trikova kako da oterate paukove iz vaše kuće

6 trikova kako da oterate paukove iz vaše kuće

Paukovi, kao i paukove mreže u kući mogu biti uznemirujući prizor, pogotovo ako niste njihovi ljubitelji ili ih se bojite. Umesto komercijalnih sprejeva, koji često sadrže toksine koji su štetni za decu i kućne ljubimce, možete koristiti prirodna sredstva i sa njima sprečiti ulazak paukova u kuću. Koji su to prirodni odbijači paukova i preventivne mere donosimo u narednim redovima.

Kako oterati paukove iz kuće na prirodan način - © Pixabay

Komercijalni sprejevi protiv insekata sadrže toksične hemikalije koje su vrlo efikasne u uništavanju neželjenih insekata, ali mogu naštetiti i deci i kućnim ljubimcima.

Mnogi komercijalni insekticidi sadrže neurotoksine, kao što su organofosfati i karbamati, koji truju nervni sistem štetočina poput paukova ali oni mogu naštetiti maloj deci, čak i fetusima koji se razvijaju u maternici.

Umesto toga, možete koristiti prirodna sredstva.

1. Kako oterati paukove sirćetom

Sirće može ubiti paukove ako dođu u direktan kontakt sa njim, ali čak i ako ne naprskate pauka direktno sa ovom mešavinom, to će vam pomoći da ne ulaze u kuću.

Kako oterati paukove iz kuće na prirodan način - © Pixabay

Napravite mešavinu sa sirćetom i vodom i ulite u raspršivač. Možete iskoristiti staru bocu od sredstva za prozore. Bocu napunite sa pola belog sirćeta i pola vode. Mešavinu isprskajte na pukotine u podu, na zidovima ili prozorima i na simsu. Prskajte jednom dnevno kako bi pauke odvratili od ulaska u vašu kuću.

Savet: Sprej od sirćeta ne nanosite na lakirane površine, jer ih sirće može oštetiti.


8 načina kako da isterate miševe i bube iz vaše kuće

2. Esencijalna ulja

Kako oterati paukove iz kuće na prirodan način - © Pixabay

Ukoliko vam smeta miris sirćeta, možete koristiti esencijalna ulja. Skuplja je varijanta od sirćeta ali imate benefit što će vam kuća lepo mirisati. Možete koristiti ulja nane, čajevca i cimeta.


Stavite 15-20 kapi esencijalnog ulja u bocu sa raspršivačem i dodate 3-5 šoljica vode (to je 700 do 1.200ml). Ovu mešavinu možete prskati jednom dnevno na pukotine u podu, na zidovima ili prozorima i na sims.

Savet: Umešajte nekoliko različitih esencijalnih ulja kako se pauci ne bi navikli na jedan miris određenog ulja.


3. Limun i pomorandža

Koštice limuna i pomorandže su prirodna sredstva za odvraćanje pauka. Naprave smesu od limuna i pomorandže. Možete upotrebiti kore, koštice i malo „mesa“. Sa time istrljajte ivice poda i prozorske daske, kako bi se miris zadržao.

Takođe, možete u kuhinji imati činiju sa ovim voćem i pauci će smanjiti intezitet boravka u toj prostoriji. Pored toga, možete postaviti limunsku koru na prozorski sims ili sa unutrašnje strane prozora.

Kako oterati paukove

Savet: Ukoliko utrljavate smesu od limuna i pomorandže na prozorske okvire ili prozorsku dasku, treba znati da oni mogu da skinu boju sa prozora, pa je savet najpre testirati na neprimetnom mestu, a pre nego što premažete ceo okvir.

Komorač, mak ili tanka žica – Evo kako da oterate PUŽEVE GOLAĆE

4. Kako oterati paukove kestenom

Ulje iz kestena tera pauke. Kestenje možete da postavite bukvalno u svakoj prostoriji. Jednostavno, po par komada stavite u uglove svakog prozora. Kesten traje dugo i imaće najduži efekat na pauke.

Kako oterati paukove iz kuće na prirodan način - © Pixabay

5. Proverite sobne biljke

Obavezno proverite sobne biljke. Pauci se mogu sakriti u lišću. Proveru treba raditi na par dana, a ako nađete pauka, uklonite ga. Biljku možete poprskati rastvorom sa sirćetom koji smo opisali iznad.

Iako većina biljaka podnosi prskanje sirćetom, ne bi bilo loše da prvo naprskate malo područje, kako biste bili sigurni da sirće neće imati negativan uticaj. Biljku prskate samo jednom nedeljno, dok ne vidite da pauka više nema.

Kućno cveće © Pixabay

Šimširov plamenac masovno napada žive ograde – Evo kako ga sprečiti

6. Odmaknite baštenske biljke od kuće

Kada sadite cveće oko kuće, najbolje bi bilo da ga malo odmaknete. Pauci vole da borave na lišću i pletu mrežu između listova biljaka. Najbolje bi bilo da biljke budu odmaknute bar 0.30m od kuće.

Komentari (1)

Saša

2021-05-07 14:16:44

Ja sam prskao pauke sa sonom kiselinom nerazblaženom,mislim da je 18%i nije crko nijedan pauk. Neznam da će ih sirćetna naškoditi.

Tanja Prolić, Novinar

2021-05-07 14:40:09

Poštovani Saša,

pokušajte sa nekim od načina predloženim u članku. Ako vam smeta jak miris, predlažemo vam upotrebu esencijalnih ulja ili agruma.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica