Oslobodite se smrdibuba na prirodan način ljutom paprikom

Oslobodite se smrdibuba na prirodan način ljutom paprikom

Sve češće se u našim baštama, ali i u domovima mogu videti smrdibube. Razlog leži u tome što na jesen ove štetočine vrebaju toplo mesto gde bi mogle da prežive hladnu zimu. Pored toga što izazivaju neprijatne mirise i uznemiravaju svojim letom, zelene stenice ili smrdibube su insekti koji umnogome oštećuju prinose povrća i ratarskih kultura, a ni voćnjaci nisu pošteđeni. Omiljena kultura kojom se hrani je paradajz, a od ostalih povrtarskih kultura napada i papriku, boraniju i drugo povrće. Čest je stanovnik u voćnjacima gde se gaje jabuke, ali i u vinogradima pričinjava značajnu štetu.

Ljute paprike Foto:Agromedia

Naime ove štetočine (i larve i imaga), buše rupu u biljnom tkivu i hrane se sokovima napadnute kulture, izazivajući na taj način oštećenja na plodovima tako što se menja njihova boja, dobijaju gorčinu, plodovi rano propadaju i kvare se. Na taj način se gubi njihova tržišna vrednost, a samim tim smanjuje isplativost proizvodnje.

Kako se rešiti smrdibuba na prirodan način?

Uz pomoć ljutih papričica. Poznato je da se ova biljka koristi u prirodnoj borbi protiv lisnih vaši, ali ona se pokazala efikasnom i protiv smrdibuba.

Recept za preparat:

Sitno iseckajte ljutu papriku u količini oko 100 grama, sipajte je u šerpu u koju ćete dodati litru vode. Tečnost kuvati otprilike sat vremena, šerpa treba da bude poklopljena, a vatra na kojoj se kuva lagana. Nakon sat vremena skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji 48 sati. Procediti tečnost i koristiti razblaženo – 100 ml tečnosti od ljutih paprika se razblažuje sa 10 litara vode.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica