Košenje trave: Savršeni travnjak u samo 7 koraka

Košenje trave: Savršeni travnjak u samo 7 koraka

Za košenje trave pored dobre kosilice potrebna je i veština koja se pre svega ogleda u vašem poznavanju terena, načina funkcionisanja kosilice i od toga da li želite da imate savršeni travnjak. U samo 7 koraka možete postati pravi profesionalac u košenju trave i imati travnjak iz snova.

Košenje trave - © Pixabay

1. Šta prvo kositi?

Obično mnogi misle da je najbolje prvo makazama ukloniti travu koja se nalazi na ivicama travnjaka, jer ćete je kasnije kada tuda prođete lakše pokupiti kosilicom.

Međutim, možete korisititi i obrnuti pristup. Naime ukoliko odlučite da prvo pokosite travnjak, a da se onda pozabavite travom koja je ostala na ivicama, tako ćete uštedeti vreme i posećićete samo travu koja je ostala. U svakom slučaju, za koji god od ova dva pristupa da se odlučite morate voditi računa i o nekim drugim stvarima prilikom košenja.

2. Napravite krug

Pre nego što krenete da kosite travnjak, trebalo bi da kosilicom napravite krug odnosno da obiđete ceo travnjak i baštu. Tako ćete izbeći mogućnost da kosilicom upadnete u ružičnjak i načinite štetu zbog koje kasnije možete dobiti primedbe.

Košenje trave - © Pixabay

3. Nemojte žuriti

Brzopletost nije donela rezultate ni u jednom poslu pa ni pri košenju travnjaka. Ovo se pre svega odnosi na uslove kada su trava i zemljište vlažni. U ovim slučajevima najbolje je da sačekate da se ona osuši jer ćete tako efekti košenja biti bolji.

Međutim, čak i u uslovima kada je trava suva, nemojte žuriti. Ako budete gledali da završite što pre, preskakaćete delove u travnjaku i nećete napraviti dobro malčiranu travu. A da ne govorimo o tome da se pregrada za skladištenje isečaka trave može zapušiti jer je ne praznite na vreme.

4. Ne gledajte dole!

Ukoliko budete gledali oko 1-2 metra ispred sebe, a ne u točkove kosilice, linije će biti pravilnije, a samim tim će i travnjak biti uređeniji i lepši.


Kosilica

5. Nemojte bacati travu

Kao što smo već pomenuli, pokošena trava je odličan malč koji sadrži veliki broj aktivnih nutrijenata. Pored toga što hrani zemljište, ona pospešuje i rast trave i drugih biljaka u bašti. Zato nakon košenja nemojte bacati svu travu, već izdovojite određenu količinu pa malčirajte ruže ili neko drugu biljku u vašoj bašti.

Korišćenje malča je dobro i tokom letnjih meseci jer zadržava toplotu i vlažnost zemljišta.


6. Odredite pravac košenja

Trava nakon košenja raste i naginje se suprotno od smera kojim ste prošli kosilicom. Međutim, ukoliko svaki put kada kosite promenite pravac košenja to će travu učiniti jačom i zdravijom.

Košenje trave - © Pixabay


7. Važne preporuke za košenje trave

  • Kada kosite travu u periodima kada su temperature niže, ostavite je na visini od 6 do 8 centimetara. Dok u letnjim periodima travu prilikom košenja držite na visini od 2 do 7 centimetara.
  • U proleće travu kosite 2 puta nedeljno, a tokom leta 2 puta mesečno!
  • Najbolje vreme za košenje i uređenje travnjaka je kada trava dostigne maksimalno 10 centimetara. Ukoliko je ostavite da naraste preko toga i onda je pokosite to će za koren trave biti veoma stresno zbog čega će rasti sporije.
  • Ukoliko je trava koju kosite visoka, podesite vašu kosilicu na visinu od oko 7-8 centimetara iznad zemlje. Visoka biće zelenija, omogućiće veću hladovinu za zemljište i biće otpornija na stvaranje korova.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica