6 saveta za prolećno uređenje dvorišta

6 saveta za prolećno uređenje dvorišta

Kako biste preobrazili dvorište koje je preplavljeno korovom u oazu uređenja, možda vam se čini izazovnim ostvariti svoje snove o savršenom vrtu kada niste sigurni odakle da počnete. Ako ste spremni staviti rukavice i prionuti na posao kako biste ostvarili svoj san, ovaj vodič će vam poslužiti kao pouzdana putanja:

 1. Raščistite prostor: Pre nego što se posvetite dodavanju novih elemenata u dvorište, prvo se pozabavite uklanjanjem svega suvišnog. Očistite dvorište od korova, neželjenog rastinja, šljunka i kamenja koje bi moglo ometati rast biljaka.
 2. Razmislite o pomoćnim prostorijama: Preplanirajte raspored prostora. Razmislite o dodatnim elementima poput baštenskog mobilijara, potpornih zidova ili drugih struktura koje će doprineti funkcionalnosti dvorišta.
 3. Odaberite odgovarajuće materijale: Prilikom uređenja dvorišta, birajte materijale koji su dugotrajni, otporni na vremenske uslove i estetski usklađeni s vašim vizijama.
 4. Odaberite odgovarajuće biljke: Razmislite o vrstama biljaka koje će najbolje odgovarati klimatskim uslovimavaše lokacije i stvoriti harmoničan pejzaž.
 5. Mislite o funkcionalnosti: Planirajte prostor tako da bude funkcionalan i prilagođen vašim potrebama. Razmislite o mestu za odmor, igru ili druge aktivnosti koje želite uključiti u svoj vrt.
 6. Ne zaboravite rasvetu: Pravilno osmišljeno osvetljenje može dodati posebnu čar vašem dvorištu. Razmislite o postavljanju svetiljki ili drugih izvora svetlosti kako biste istakli određene delove prostora.

Nakon što ste završili sa čišćenjem i osnovnim pripremama, možete krenuti u ostvarivanje svojih snova o prelepom uređenom dvorištu. Preduzmite korake sa pažnjom i uživajte u procesu stvaranja prostora koji odražava vašu jedinstvenu viziju.

Razmotrite alternativu za smeštaj alata i opreme za baštu, umesto da ih skladištite u garaži. Razmislite o stvaranju posebne baštenske šupe koja će zauzeti ugao vašeg dvorišta. Ključno je pažljivo planirati i integrisati ovaj prostor tokom faze dizajniranja dvorišta.

U današnjem svetu, kada je uređenje dvorišta postalo jednako važno kao i unutrašnji prostor doma, izbor ograde ima značajan uticaj na estetiku i funkcionalnost eksterijera. Postoje različite vrste ograda koje su postale popularne zbog svoje dugovečnosti, stila i prilagodljivosti. Evo nekoliko trenutno popularnih ograda za dvorišta:

Drvene Ograde:

 • Prikaz Prirodnosti: Drvene ograde pružaju prirodan i topli izgled dvorištu. Različite vrste drveta i završnih obrada omogućavaju prilagođavanje stila prema ličnim preferencijama.
 • Ekološki Aspekt: Popularnost drvenih ograda raste zbog ekološke svesti, jer su drvo obnovljiv resurs.

Aluminijske Ograde:

 • Moderan Izgled: Aluminijumske ograde donose moderan i čist izgled dvorištu. Dostupne su u različitim bojama i stilovima, prilagođavajući se raznovrsnim dizajnima.
 • Niska Održavanja: Aluminijum je otporan na koroziju, što znači da zahteva minimalno održavanje u poređenju sa nekim drugim materijalima.

Čelične Ograde:


 • Snaga i Sigurnost: Čelične ograde pružaju snažan i siguran okvir za dvorište. Mogu se prilagoditi različitim visinama i debljinama kako bi zadovoljile sigurnosne potrebe.
 • Moderni Dizajn: Savremene izvedbe čeličnih ograda često kombinuju snagu sa suptilnim i elegantnim dizajnom.

Vinilne Ograde:

 • Trajnost: Vinilne ograde postaju sve popularnije zbog svoje izdržljivosti i dugotrajnosti. Ne zahtevaju bojenje i niskog su održavanja.
 • Raznovrsnost Dizajna: Dostupne su u raznim bojama i stilovima, pružajući vlasnicima dvorišta širok spektar opcija.

Veštačke Žive Ograde:

 • Veštačke žive ograde predstavljaju inovativno rešenje za one koji žele očuvati zeleni izgled svoje okoline bez potrebe za redovnim održavanjem. Izrađene od kvalitetnih veštačkih materijala, ove ograde pružaju prirodan izgled zelenila tokom cele godine, bez potrebe za zalivanjem ili šišanjem. Sa visokim stepenom realnosti u teksturi i boji, veštačka trava za ograde omogućava stvaranje privatnosti i estetskog dojma, čuvajući autentičnost živog zelenila bez brige o sezonskim promenama ili vremenskim uslovima. Ovo moderno rešenje kombinuje praktičnost i dugovečnost, čineći ih sve popularnijim izborom u urbanim i suburbanim pejzažnim postavkama.

Staklene Ograde:


 • Prozračnost i Prostranost: Staklene ograde pružaju otvoren i prostran osećaj dvorišta, često se koriste kada je potrebno zadržati lep pejzaž.
 • Savremeni Dizajn: Ove ograde su popularne zbog savremenog izgleda koji dodaju eksterijeru.

Izbor ograde za dvorište zavisiće od ličnih preferencija, potreba, ali i okolnosti poput klimatskih uslova i nivoa privatnosti koji želite postići. Važno je pažljivo razmotriti karakteristike svake vrste ograde kako biste odabrali onu koja najbolje odgovara vašem ukusu i zahtevima.

Šupa ne samo da može biti funkcionalna već i estetski doprineti celokupnom izgledu vašeg doma, ali to zahteva pažljivo planiranje i odabir odgovarajućih materijala.


Kada je reč o estetskom aspektu uređenja dvorišta, ključno je kombinovati teksture, materijale i boje kako biste postigli raznolikost. Ovo uključuje usklađivanje neživih elemenata poput potpornih zidova ili popločane staze s živim elementima poput trajnica, drveća i grmlja u dvorištu.

Materijali kao što su cigla, šljunak, kamen, beton, drvo, bitumen, metali pa čak i staklo nude širok spektar mogućnosti, a odabir zavisi isključivo od vaših preferencija. Tvrdi materijali ne samo da doprinose estetici već su i praktični za uređenje prilaza, staza i terasa. Mekši materijali, poput malča, često se koriste oko biljaka kako bi očuvali vlagu u tlu i sprečili rast korova.

Nijedan vrt nije potpun bez biljaka. Napravite listu biljaka koje želite uzgajati, a zatim se posavetujte s dizajnerom kako biste utvrdili koje biljke uspevaju u uslovima vašeg dvorišta. Prilikom dizajniranja dvorišta, važno je razmotriti uslove poput sunca ili senke kako biste odabrali biljke koje će se uspešno razvijati.

Biljke mogu služiti različitim svrhama: definisanju prostora, stvaranju fizičkih barijera ili blokiranju pogleda. Prilagodite izbor biljaka prema godišnjim dobima, težite da imate cvetajuće biljke tokom svih sezona, uz dodatak zimzelenih vrsta kako biste održali kontinuitet lepote vašeg vrta.

Da li je potreban prostor za igru za vašu decu? Da li planirate uzgajati povrće? Da li biste voleli terasu kao mesto za okupljanje porodice? Možda želite postaviti set za sedenje na zapadnoj strani dvorišta, ali to znači puno sunca popodne, što bi moglo otežati večeranje vani. Napravite skice dvorišta s grubim rasporedom gde želite postaviti stvari i pazite da pristup svakom delu vrta bude lak.

Ne zaboravite na osvetljenje Sve ste pažljivo uredili kako bi vaš dom i dvorište izgledali sjajno, pa zašto bi taj trud ostao neprimećen u mraku?

Pejzažno osvetljenje može značajno poboljšati atmosferu vašeg dvorišta, gotovo jednako kao i sami biljni aranžmani.

Osvetlite staze i prilaze kući – ne samo da će to dodati estetiku noću, već će i povećati sigurnost za vaše goste (i za vas!), posebno ako ima stepenica i neravnih područja u dvorištu. Osvetlite drveće i ostale grmlje – visoko drveće sa širom krošnjom može zahtevati više svetla, dok će manje biljke trebati samo suptilno osvetljenje. Osvetlite otvorene kuhinje, terase, pergole… Osvetlite dekoracije – poput statua, stubova, kućica za ptice ili centralnih aranžmana koje želite istaći.

Osvetlite bazene i ribnjake – osvetljenje bazena je neophodno iz bezbednosnih razloga, a dobro osvetljeni ribnjaci pružaju mirno mesto za uživanje u tišini noći. Manje znači više, stoga budite pažljivi i ne pretrpavajte prostor svetlima. Cilj nije imitirati dnevnu svetlost, već vizualno poboljšati izgled vašeg travnjaka, bašte i drveća. Prihvatite lepotu senki i suptilnosti boja.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica