KRAH srpske poljoprivrede: može li IKO da prigovori OVIM ARGUMENTIMA?

KRAH srpske poljoprivrede: može li IKO da prigovori OVIM ARGUMENTIMA?

Da li se poljoprivreda u Srbiji razvija planski i organizovano sa određenim strategijama ili AD HOK? Na ovo pitanje pokušaćemo da damo odgovor tako što ćemo sagledati trenutnu situaciju.

Šta se desilo sa našim voćem?

Kada je u pitanju voćarska proizvodnja zbog primene jeftinih i nedeklarisanih preparata ograničen je izvoz voća kako u Evropsku uniju tako i na rusko tržište. Svi smo svedoci da se kontigenti voća koje je krenulo u izvoz vraćaju sa graničnih prelaza zbog sadrzaja nedozvoljenih materija u njima pa se zaključuje da se takvo voće prodaje domaćim kupcima. Fitosanitarni inspektori najčešće se ne odlučuju da pravovremeno reaguju jer se trude da se ne zameraju velikim izvoznicima kako bi sačuvali svoj posao i prehranili porodice, pa tako dolazimo u situaciju da nas o prisustvu nedozvoljenih materija obavestavaju kontrolori iz drugih zemlja.

SRPSKO VOĆE POD LUPOM KOMŠIJA

Koje meso ćemo jesti ove zime?

Zbog svinjske kuge zabranjen je izvoz svinjskoga mesa a izvoz junetine je zanemarljiv. Posledice ovakve situacije su da na domaćem tržistu rast cena svinjskoga mesa, što će se verovatno rešavati ili se već rešava uvozom najjeftinijeg svinjskog mesa lošijeg kvaliteta.

Krađe, zloupotrebe, a subvencije KASNE! Prinos, a PRIHODI za MINUS!

Održivost ratarstva

U ratarstvu su ove godine uprkos lošim uslovima ostvareni solidni rezultati, ali zbog niskih cena ratarskih proizvoda mnogi poljoprvrednici neće pokriti uloženo. Postavlja se opravdano pitanje: na koji način će se zasnovati proizvodnja u sledećoj proizvodnoj godini?
I umesto da konačno pristupimo razvoju strategije i oporavka poljoprivredne proizvodnje, mi smo rebalansom budžeta izdvojili ogromna sredstva koja su namenjena poljoprivredi, ali sa kojim ciljem?
Da li ova sredstva služe da se trenutnom smirivanju situacije jer se nalazimo pred izborima ili će ona zaista suštinski doprineti razvoju poljoprivrede i njenom OPORAVKU?!

Na nedavnoj sednici Odbora za finansije čulo se mišljenje dr Nenada Mitrovića, koji se osvrnuo na rebalans budžeta, na katastrofalno stanje u srpskoj poljoprivredi, kao i na odnos vlasti prema odgovornosti strateškog razvoja ovog sektora. Snimak se veoma brzo raširio putem društvenih mreža što ne treba nimalo da čudi – da li iko može da prigovori ovim argumentima?

Postavlja se pitanje – ima li spasa srpskoj poljoprivredi? Ko će i čime hraniti našu decu? Parizer nije opcija…

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica