Berba KUPINE: kvalitet ODLIČAN, ali proizvođači nezadovoljni trenutnom CENOM!

Berba KUPINE: kvalitet ODLIČAN, ali proizvođači nezadovoljni trenutnom CENOM!

Berba kupine u valjevskom kraju, koji slovi za najvećeg proizvođača ovog jagodičastog voća u Srbiji, startovala je sa dobrim kvalitetom plodova i očekivano dobrim prinosom! Sa druge strane proizvođači nisu baš zadovoljni početnom otkupnom cenom, jer hladnjačari trenutno po kilogramu plaćaju 120 do 130 dinara.

Površina je lepa, kupina je lepa, samo da nas malo vreme posluži i da bude dobra cena, prvi je komentar o ovogodišnjoj berbi Marka Markovića iz podgorskog sela Konjic, nadomak Osečine. Kupini, koju ovaj mladi voćar gaji na oko 60 ari, smeta sunce, ali kako kaže trenutno je u odličnom stanju. Nada se, da će ukoliko vreme posluži, ubrati četiri do pet tona crnih plodova.

,,Malinu su nam uzeli džabe, tako će uzeti i kupinu. Otkupna cena kupine bi trebala da bude bar 400 dinara da bi imali i mi nešto, a i hladnjačari da zarade. Sve je poskupelo! Celu jesen radimo i ulažemo u malinu i kupinu, i ode džabe”, po malo razočarano kaže Marković.

Od 1.200 hektara, na koliko se prema procenama inače kupina gaji u ovom delu Srbije, najviše – preko 100 hektara, je ima u selima ispod planine Medvednik.
Da je kupina, koju gaji na povr{ini od 25 ari i to pretežno ,,čačanku”, dobro ponela potvrđuje Slavoljub Stanić, proizvođač iz valjevskog sela Suvodanja. Navodi da sa cenom ne može biti zadovoljan, ali kako kaže, ipak se mora raditi. ,,Nekad smo brali, pa kad uzmemo i opanke, zadovoljni smo bili”, veli Stanić.

Njegov komšija Milovan Stepanović, takođe iz Suvodanja, nada se lepom prihodu, jer kupini, koja je izuzetno dobro rodila, pogoduju trenutni vremenski uslovi. Berba, na oko 30 ari, je kaže počela pre desetak dana, ali ukoliko bude suša završiće se vrlo brzo.
,,Videćemo šta će biti sa cenom. Dogovorićemo se! Nikad se kod seljaka ne zna šta će biti. Prvo se uzme roba, pa se odredi cena. Jedne godine hladno, druge toplo, i tako to biva. Pitanje je koliko će oni sad da uvezu maline i kupine, pa će onda cenu formirati na kraju”, navodi Stepanović.

Porodica Katarine Vasić iz sela Pričević, kod Valjeva više od 20 godina bavi ovom proizvodnjom. Na 25 ari gaje sortu ,,čačanku”, koja je ove godine malo kasnije počela da zri, na šta su kažu, verovatno poslednjih godina uticale klimatske promene.
,,Iskreno, zadovoljna sam kvalitetom! Ali, cenom baš nisam. Pričali su da će biti preko 300 dinara, međutim, početna je 120 dinara. Prošle godine malina je imala duplu višu cenu a sada je slična kupini. Smatram da bi malina i kupina trebalo da budu ravnopravne sa cenom, jer su ulaganja slična, ali da ta cena bude zadovoljavajuća”, kaže Katarina Vasić.

Po oceni Jovana Milinkovića, savetodavca za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu, ovo je za poslednjih 15 godina jedna od sezona gde su kupinjaci u jako dobrom stanju i nema zasada koji je osrednje rodio i sa lošim kvalitetom plodova. Retko koji kupinjak će, kaže, imati ispod 10 tona roda.


,,Problema može da bude ukoliko temperature budu prelazile 36 stepeni, što može da dovede do pada kvliteta, da plodovi ostanu nedovoljno sazreli i sa belim koštunicama. Međutim, ovo je priplaninski deo i zbog toga se kupina ovde stacionirala. Nisu proizvođači slučajno izabrali ova sela oko Stava, samih kupina na Stavama gotovo da nema, ali kako idemo prema planinama na 500, 600 metara, sve ih je više i zasadi jako dobro izgledaju. Ovde na Stavama, slobodno možemo da kažemo, je centar gajenja kupine, možda čak i u Srbiji, ne postoji veće proizvodno područje nego što je ovo ovde”, konstatovao je Milinković.

Prema njegovoj proceni očekuju se prinosi od 15 do 20 tona po hektaru ovog jagodičastog voća koje može doneti jako dobar prihod, a koje se gaji znatno lakše od maline i traži manja ulaganja.
,,Cena se kreće od 120 do 130 dinara, što je po rečima proizvođača tu negde na granici rentabilnosti. Po nama 1,5 evro bi bila prava cena i najbolje bi bilo da je imamo svake godine, onda bi proizvođači znali šta ih čeka u sezoni berbe. Pored toga trebačo bi napraviti korak dalje i krenuti sa proizvodnjom bar jednog ili više proizvoda od kupine po čemu će ovaj deo Srbije biti prepoznatljiv”, zaključio je Jovan Milinković.

hhghghghg


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica