Krađe, zloupotrebe, a subvencije KASNE! Prinos dobar, a PRIHODI za MINUS!

Krađe, zloupotrebe, a subvencije KASNE! Prinos dobar, a PRIHODI za MINUS!

Ovo je najgora godina za poljoprivrednike do sada, sa neverovatnom statistikom u kojoj je prinos odličan, a prihod nikad gori, čak su poljoprivrednici u minusima na svim kulturama.

U savremenom svetu, poljoprivreda je ključni sektor koji igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju hrane i podržavanju ekonomske stabilnosti. U Srbiji, ova oblast se suočava sa brojnim izazovima, a trenutno stanje nije ohrabrujuće, kao ni put ka održivijoj budućnosti.

 

seljak prosipa kukuruz žitarice

Predsednik Aleksandar Vučić je na press konferenciji prokomentarisao skore slučajeve navodnih zloupotreba subvencija. On je izjavio da preko 20.000 traži leba bez motike i hoće da ocrne one koji se muče i rade danonoćno. Najavio je da će 80 miliona evra ići za one koji zaista rade, a lopovluk neće moći da prođe više.

Međutim, septembar je, a subvencija i dalje nema, eAgrar kao da ne pomaže. Kroz kontrole se odugovlači.

Poljoprivrednik Radoslav Adamović komentariše na svom kanalu: “Katastrofalne cene naših proizvoda, najskuplje gorivo u Evropi, najskuplje setve u istoriji, najmanje subvencije ( koje još nisu ni isplaćene) , ministarka koja nema pojma o poljoprivredi, vremenske nepogode epskih razmera i sekta kriminalaca koja je okupirala sve poluge vlasti . Da li vam je potrebno još nešto da uvidite šta se sve urotilo protiv poljoprivrednika u Srbiji? Sa ovakvom politikom približavamo se odumiranju srpskog sela, automatski i malih i srednjih polj.gazdinstava čime se stvara pogodna situacija da izgubimo i narod i državu. Što se same poljoprivrede tiče, KRAJ POLJOPRIVREDE KAKVU POZNAJEMO JE BLIZU!”

Stanje u poljoprivredi zabrinjavajuće

Postoji jedna opšta frustracija i zabrinutost u vezi sa situacijom u poljoprivredi i političkom okruženju.

Srbija se suočava sa nizom problema koji pogađaju poljoprivredu. Jedan od ključnih problema je neusklađenost sa zahtevima Evropske unije i međunarodnim standardima. Na primer, nedavno otkrivanje hlorpirifosa u voću i povrću izazvalo je zabrinutost zbog bezbednosti hrane i trgovinskih prepreka.


Pored toga, poljoprivrednici se bore sa fluktuacijama cena i problemom malih profitnih margina. Cene proizvoda, poput suncokreta, kukuruza i pšenice, često su pod pritiskom, dok su troškovi proizvodnje i dalje visoki. Ovo stavlja pritisak na male i srednje poljoprivrednike.

Nedostatak solidarnosti u poljoprivredi

Jedan od zabrinjavajućih trendova je nedostatak solidarnosti među poljoprivrednicima. Dok se mnogi bore sa izazovima, postoje i oni koji se protive reformama i podržavaju trenutni status kvo. Ova podela unutar poljoprivredne zajednice čini teškim donošenje pozitivnih promena.

Rešenja za održivu poljoprivredu

Da bismo unapredili poljoprivredu u Srbiji, potrebno je preduzeti korake ka održivijem modelu. Evo nekoliko predloga:


1. Povećanje Subvencija za Male Poljoprivrednike:

Treba razmotriti povećanje subvencija za male poljoprivrednike kako bi im se omogućilo da budu konkurentniji na tržištu.


2. Obrazovanje i Tehnološki Napredak:

Investicije u obrazovanje i pristup savremenim tehnologijama mogu pomoći poljopravcima da povećaju produktivnost i smanje troškove proizvodnje.

3. Stroža Kontrola Bezbednosti Hrane:

Vlasti bi trebalo da pooštre kontrolu bezbednosti hrane kako bi se osiguralo da proizvodi na tržištu budu bezbedni za konzumaciju.

4. Podrška poljoprivrednim zadrugama

Kooperativni zadružni modeli mogu pomoći poljoprivrednicima da zajedno ostvare bolje tržišne uslove i pristupe finansiranju.

5. Podsticanje diverzifikacije:

Srbija bi trebalo da podrži diverzifikaciju poljoprivrednih proizvodnji kako bi se smanjila zavisnost od samo nekoliko kultura.

Poljoprivreda je ključna za ekonomski razvoj Srbije, ali postoje ozbiljni izazovi koji zahtevaju pažnju i akciju. Put ka održivoj budućnosti zahteva saradnju, inovacije i podršku kako bi se osiguralo da poljoprivrednici imaju pravedne uslove za uspeh. Samo zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za poljoprivredu u Srbiji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica