Petnica u boji malina

Petnica u boji malina

Petnica istraživačka stanica objekatFoto: Budimir Budo Novović

Jedinstvena u Srbiji, Balkanu i ovom delu Evrope organizacija za rad i podršku mladim ljudima zainteresovanim i nadarenim za nauku Istraživačka stanica Petnica kod Valjeva, na svom dugom putu kroz vaseljenu ovih dana je zastala. Verujem na kratko. Kao grom iz vedra neba javnost je obaveštena da je pet njenih polaznica programa i seminara seksualno zlostavljano.

Pretpostavlja se da je njihov broj znatno veći a ova neprijatnost vezana je za period od 2003. do 2014. godine. Žrtve seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja u tom periodu bile su maloletne. Sa druge strane osumnjičeni zlostavljač nije bila nikakva lokalna baraba ili nasilnik, već jedan od najistaknutijih stručnih saradnika u Petnici. Jednostavnije rečeno nastavnik.

Šta se to događa u zemlji Srbiji? Da li se pomerila koji milimetar iz svoje ose ili je zapala u loš bioritam i još gori uticaj zvezda? Jer posle otkrivanja nekoliko slučajeva seksualnog zlostavljanja za koje su osumnjičeni učitelj glume Mika Aleksić, glumac Lečić, jedan broj lokalnih funkcionera u Jagodini, na videlo je izašao i zao „duh“ iz laboratorija i kabineta Petnice.

Opčinjeni kosmosom, ali i poljoprivredom

U dnevnim listovima „Ekspres politici“ i „Politici“ objavio sam na desetine izveštaja i priča iz Petnice. Bukvalno sve su bile afirmativne. I kada su imali u toj organizaciji ozbiljnih finansijskih problema to se na kvalitet programa i atmosferu među brojnim predavačima i polaznicima nije osećalo.

Sa nestrpljenjem sam čekao svaki kraj godine kada su polaznici objavljivali svoje radove, odnosno zaokružena istraživanja u okviru formata „Korak u nauku“. U proseku javnosti je prezentovano oko 100 pojedinačnih i timskih radova iz skoro svih naučnih oblasti i disciplina.

Nisu mladi polaznici bili opčinjeni samo kosmosom, galaksijama, IT tehnologijama, hemijom, fizikom, matematikom, retkim vrstama ptica ili leptira, već i poljoprivredom. Tako su mladi istraživači sa područja Vojvodine, Pomoravlja, zapadne Srbije pa i Beograda „čačkali“ teme iz voćarstva, povrtarstva, udruživanja, novih trendova u proizvodnji hrane, istorije zemljoradnje i slično.

Jedan maturant Šeste beogradske gimnazije svoj projekat u Petnici usredsredio je na „dresiranje“ pčela. Uz saradnju lokalnih pčelara i podršku stručnih mentora u svojoj nameri je uspeo. One su uspešno znale da urade više koraka na zadate teme, čak su nepogrešivo otkrivale ako neko u svom prtljagu ima nameru da „prokrijumčari“ određenu vrstu narkotika ili sličnih supstanci.

Crvenilo i izvinjenje

Baš u vreme kada je valjevski kraj i kolubarsko pobrđe počelo da se crveni od prvih ovogođišnjih plodova malina, zajapurila se u istoj boji i Petnica. Ali od stida i neprijatnosti na koji način joj je okaljan obraz, odnosno ugled.


„Petnica osuđuje svaki vid nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. U Petnici se uvek težilo najvišim standardima zaštite i brige o dobrobiti svih učesnika i učesnica u obrazovnom procesu. Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja“- navedeno je u saopštenju, bolje reći traženju „pomilovanja“ uprave ove organizacije.

Saglasan sam sa bivšim i novopostavljenim direktorom Petnice da mediji treba da prepuste prostor žrtvama seksualnog zlostavljanja da ohrabrene one govore o svojim neprijatnim iskustvima.

Naravno da nemam ništa protiv takve sugestije, procedura i aktivnijeg uključivanja u ovaj slučaj nadležnih istražnih i drugih organa i službi. Ali da nije bilo autoriteta, poverenja i profesionalnosti određenih medija, konkretno nedeljnika „Vreme“, danas bi pričali o nekim drugim temama i dilemama.


Svi prst na čelo

Slučaj Petnica nije samo za policiju i slične institucije, već za sve nas pojedinačno! Svi moramo staviti prst na čelo, jer se desilo nešto ponižavajuće i mizerno jednoj od najboljih kreacija i projekata za podršku mladim talentovanim ljudima u Srbiji. Petnica nije samo biser, već i neka vrsta totema koji je izgrađen tamo gde mnogi nisu očekivali. Tačnije, bilo je ljubomornih što makar teritorijalno ne pripada drugom mestu, pa čak, i državi.

Imala je i domaće protivnike, nažalost, znatan broj iz Valjeva u kojem je rođena. U tom sistemu novog, nepoznatog, preambicioznog i futuristički dalekovidog organizovanja moguće su greške, previdi i loše procene. Ova je morala da se uoči na vreme i da se na nju energično odgovori.


Petnica se zbog jednog nastranog i neodgovornog pojedinca ne sme zaustaviti. Bez pomisli o zatvaranju. Značajan broj od preko 50.000 nadprosečnih mladih ljudi, koji su u protekle tri decenije prošli kroz kabinete i laboratorije, u međuvremenu su postali afirmisana imena u svetu nauke kako u Srbiji tako Evropi, Americi i Kanadi i drugim zemljama.

Ko ima Petnicu, ima budućnost

Isto kao i malinari i polaznici programa u Petnici su neka vrsta berača snova. Jedni neprestano potvrđuju da zreli vilamet, miker, tjulamen i druge sorte odgajene na tim prostorima nemaju konkurenciju u svetu. Mladi talenti sa stručnim usmeravanjem i velikom znatiželjom, upravo se u zavičaju malina, pripremaju za pomeranje granica i „probijanje“ zvučnih zidova u svetu nauke.

Ko ima Petnicu ima i budućnost. Ovo nije ničiji citat, već moja tvrdnja koju sam još pre desetak godina spontano i javno izneo. Pre svega zadivljen njenim konceptom organizacije, promišljanja i zagledanosti iza svih horizonata. Zbog toga ovaj dragulj čije brušenje nema ni rok niti vek trajanja treba budno čuvati od svih zavidnih, zlih, nedobronamernih i nedoraslih ljudi.

Ovo kažem, jer ne bih želeo da legendarni Zdravko Čolić snimi još neku pesmu poput „Ona spava“ iz daleke 1974. godine. Da podsetim, pesma je posvećena Milici Kostić, koja je preminula od posledica povreda prilikom pada sa 11 sprata solitera ui Kruševcu, prilikom nastojanja da spase svoju čast od siledžija koji su hteli da je napastvuju!

Komentari (1)

Savo Novaković

2021-07-22 01:01:23

Bravo ua tekst o Petnici.
Treba je podržati ,ali istovremeno očistiti od onih koji joj ruše ugled.

Tanja Prolić, Novinar

2021-07-22 09:35:11

Poštovani Savo,

hvala vam na podršci i podeljenom mišljenju.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica