Uređenje dvorišta: Gde i kako postaviti baštensku rasvetu

Uređenje dvorišta: Gde i kako postaviti baštensku rasvetu

Osvetljavanje bašte i dvorišta, pored toga što je praktično, omogućava i bezbedno kretanje i korišćenje vrta noću. Takođe, pruža i poseban vizuelni i estetski doživljaj. Od načina korišćenja vrta u večernjim satima zavisi koje će površine biti osvietljene. Saznajte kako i gde je najbolje postaviti baštensku rasvetu.

 

Uređenje dvorišta: Kako i gde postaviti baštensku rasvetu - © Pixabay

Sa praktične strane, najčešće se osvetljavju baštenske staze, platoi i slično. Ako se pak žele naglasiti kontrasti i slikovitost vrta, najbolje je upotrebiti neupadljiva i prigušena svetla koja osvetljavaju samo određene elemente vrta, dok se posebna pažnja poklanja osvetljavanju biljaka.

Preporuke za postavljanje baštenske rasvete

Razne vrste reflektora i svetiljki kojima se regulišu pravac i širina snopa svetlosti, pružaju bezbroj mogućnosti i načina da vrt osvetlimo onako kako želimo i tako stvorimo određenu atmosferu.

Važno je da se izbor rasvetnih tela prilagodi stilu i dizajnu vrta. Svetiljke od kovanog gvožđa svakako će bolje pristajati vrtu pejzažnog stila, dok se u savremeno oblikovanom vrtu koriste modernije oblikovana rasvetna tela, kao što su na primer bele velike kugle ili neki drugi oblici.

Ukoliko želimo da osvetlimo područje kroz koje se krećemo u vrtu, za osvetljavanje staza i pločnika preporučuju se niža rasvetna tela (maksimalno do 70 cm visine) sa obaveznim usmeravanjem svetlosnog snopa prema parteru. U zavisnosti od plana i veličine vrta, ali i vrtnih elemenata, rastojanje između svetiljki ovog tipa trebalo bi da iznosi od tri do maksimalnih šest metara.

Uređenje dvorišta: Kako i gde postaviti baštensku rasvetu - © Pixabay

Često se danas postavljaju i solarne svetiljke. Prednost im je što ne troše energiju, lako se postavljaju, ali ne pružaju intenzivnu svetlost. U područjima udaljenim od grada koja nisu na udaru prejakih gradskih svetala, ove solarne svetiljke imaju smisla.


Osvetljavanje krošnji drveća ili drugih pojedinačnih detalja u vrtu, zahteva posebne veštine kreativnosti, ali i znanja. Za tu svrhu se najčešće koriste reflektori zbog usmeravanja svetlosti.

Posebni priključci i kablovi za baštensku rasvetu

Reflektori za ovu namenu ne bi trebalo da budu vidljivi tokom dana, da ne bi narušavali izgled vrta. Mogu se maskirati žbunjem ili puzavicama. Osvetljenje ugrađeno u bazen ispod vodene površine veoma je atraktivno i pruža poseban doživljaj noću.

Uređenje dvorišta: Kako i gde postaviti baštensku rasvetu - © Pixabay


Za vrtno osvetljenje koriste se posebni priključci i kablovi koji su za tu svrhu posebno izrađeni, znači, vodootporni i armirani, da bi se izbegle povrede prilikom radova u vrtu. Takođe, treba ih pravilno instalirati.

Za stalno osvetljenje kablove je najbolje ukopati u zemlju na pola metra dubine, položiti ih u zaštitne kanale i pokriti opekom. Uopšte, osvetljenje u vrtu ne sme da bude previše naglašeno.


Autor: Davor Lahovski, mr ing. pejzažne arhitekture i hortikulture

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari (1)

Sredo Savkic

2020-11-18 11:46:56

Moja basta nije preterano velika ali sam kupio bastansku XenonLight rasvetu i svi mi se dive kako sam to uradio.Ne da se hvalim ali od fontane,staze pa do kutka za sedenje i odmor sve je kao u bajci.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica