Rača objavila konkurs – Podsticaji za voćare, pčelare, cvećare, pečurkare

Rača objavila konkurs – Podsticaji za voćare, pčelare, cvećare, pečurkare

U Rači Kragujevačkoj raspisan je konkurs za investicije iz budžeta namenjene poljoprivrednicima ovog kraja za 2017. godinu. Najveće šanse da dobiju podsticaj imaju voćari, povrtari i pčelari, ukoliko ispune uslove konkursa. Proizvođači voća, grožđa, cveća i povrća, uključujući i pečurkare, maksimalno mogu da dobiju 350.000 dinara, dok pčelari mogu da računaju na iznos od 100.000 dinara.
 

Dunja - © Foto: Biljana Nenković

 

Za voćare, proizvođače grožđa, cveća i pečuraka opština će davati novac za nabavku konstrukcija za plastenike i staklenike, odnosno za sisteme za osvetljavanje i grejanje, kao i za navodnjavanje i odvodnjavanje. Iz opštinske kase finansiraće se protivgradne mreže, a na listi potencijalnih investicija su i matični zasadi hmelja, voćaka i vinove loze.

Dodela podsticaja za poljoprivrednike u Kragujevcu
 

Maline - © Foto: Biljana Nenković

Posebno će za ove investicije biti prihvatljivi korisnici koji ovog proleća ili jeseni odluče da sade šljive, višnje, trešnje, dunje, kajsije, maline i kupine. Najmanja površina katastarske parcele mora biti 20 ari, neophodna je i hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja za odgovarajuću voćnu vrstu, a voćari moraju da imaju i ugovor sa ovlašćenim dobavljačem sadnog materijala. Potrebno je i da je na parceli obavljeno rigolovanje, odnosno duboka obrada sa minimalnom dubinom od 0,4 do 0,5 metara za šljivu, višnju, kajsiju i dunju, odnosno 0,25 do 0,30 metara za malinu i kupinu.
 

Najmanja površina katastarske parcele mora biti 20 ari, neophodna je i hemijska analiza zemljišta sa preporukom đubrenja za odgovarajuću voćnu vrstu, a voćari moraju da imaju i ugovor sa ovlašćenim dobavljačem sadnog materijala.


Sadnice moraju da budu zdravstveno i sortno ispravne, odnosno sadni materijal mora biti sertifikovan. Zasad mora da ispunjava uslove gustine sadnje, a korisnik podsticaja treba da bude vlasnik zemljišta ili da ima ugovor o zakupu zemljišta najmanje 10 godina, uredno overen i bez ikakvog tereta. Maksimalni iznos koji dajemo je 350.000 dinara, a proizvođač mora imati svoju investiciju od 10.000“, kaže Nenad Savković, predsednik opštine Rača.

Za ove subvencije će poljoprivrednici moći da konkurišu u 2017. godini
 

Pčele - © Foto: Agromedia


Što se tiče pčelara, najveće šanse imaju gazdinstva koja imaju najmanje pet, a najviše 200 košnica. Pčelari mogu da konkurišu i za nabavku satne osnove od pčelinjeg voska, topionice za vosak i centrifuge, ali u tom slučaju moraju da imaju najmanje 20 košnica, odnosno maksimalno 200. Potencijalni korisnik treba na konkursu da dostavi dokaze za nabavku opreme za pčelarstvo sa računima, otpremnicama, garantnim listom.
 


Rok za konkurs za prolećnu sadnju je 30. april ove godine, a za jesenju sadnju je od 1. novembra do 15. decembra.

Iznos podsticaja za pčelarstvo je 100.000 dinara. Za nabavku košnica, satnih osnova i topionice subvencionisaćemo 100% uloženog, dok kod centrifuga 60%. Pravo na podsticaj ima korisnik koji je uložio 10.000 dinara“, kaže Savković.
 

Loza - © Foto: Biljana Nenković

Zahtevi za podsticaje iz opštinskog budžeta podnose se lično na šalteru pisarnice u ovoj opštini, gde mogu dobiti i spisak svih potrebnih dokumenta za konkurisanje. Rok za konkurs za prolećnu sadnju je 30. april ove godine, a za jesenju sadnju je od 1. novembra do 15. decembra. Za grožđe, povrće, cveće, pečurke i pčelare rok je 30 oktobar. Proizvođači moraju da znaju da opština neće finansirati troškove poput poreza na dodatu vrednost, bankarske provizije, troškove prevoza, kupovine polovne opreme, niti sopstveni rad domaćina.

Rača Kragujevačka najavljuje mini komasacije

Proizvođači iz ovog kraja mogu da računaju i na regres za prvo veštačko osemenjavanje krava u iznosu od 2.000 dinara.

Sagovornik: Nenad Savković, predsednik opštine Rača
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica