Interesovanje za podsticaje grada Valjeva nikad veće: Izdvojeno je 65 miliona dinara

Interesovanje za podsticaje grada Valjeva nikad veće: Izdvojeno je 65 miliona dinara

Za nešto više od dva meseca, otkako su raspisani konkursi za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, na adresu valjevskog ”Agrorazvoja“ pristiglo je preko 650 zahteva ovdašnjih poljoprivrednika za neku vrstu subvencija, koje se izdvajaju iz gradskog budžeta za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači Foto:Dejan Davidović

Jedno gazdinstvo može da konkuriše po više osnova

Da vlada veliko interesovanje za podsticaje koje izdvaja grad Valjevo pokazuju i podaci ”Agrorazvoja” da je blizu 300 zahteva podneto za kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, preko 60 za sadni materijal, zatim za kupovinu opreme za pčelarstvo, sistema za navodnjavanje, te nabavku priplodnih junica.

Jedno poljoprivredno gazdinstvo može da konkuriše po više osnova, ali ne može da pređe ukupan iznos povraćaja od 300 hiljada dinara, osim za kupovinu traktora gde je najveći pojedinačni povraćaj 500 hiljada dinara. Za kupovinu traktora u Valjevu se do sada odlučilo već 10 poljoprivrednika.

„Do sada je za razne vidove podsticaja isplaćeno 23 miliona dinara. Prvo je oko šest miliona dinara uplaćeno na račune 114 poljoprivrednih gazdinstava, koja su prošle godine podnela zahteve, ali nije bilo dovoljno novca u budžetu. Za 167 zahteva od ove godine isplaćeno je 17 miliona dinara, što je u proseku preko 100.000 dinara po domaćinstvu, jer je većina konkurisala za podsticaje po više osnova”, kaže Dragutin Kuzmanović, direktor ”Agrorazvoj – valjevske doline”.

Značajna podrška za mlade koji su ostali da se bore na selu

Od 65 miliona dinara, koliko je sa poslednjim rebalansom gradskog budžeta ove godine izdvojeno za podsticaje u poljoprivredi, 15 miliona dinara usmereno je za mere podrške mladima u ruralnim područjima.

Na konkurs za podsticajna sredstva za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, gde vlasnici poljoprivrednih gazdinstava starosti do 40 godina učestvuju sa 30 odsto sredstava dok je podrška grada 70 odsto od ukupne vrednosti investicije, prijavilo se 68 poljoprivrednih proizvođača, a sredstva za nabavku nove mehanizacije i opreme odobrena su vlasnicima 65 gazdinstava.

Goran Birčanin iz sela Suvodanje, zahvaljujući podsticajima koje grad Valjevo izdvaja za podršku poljoprivredi, ove godine po povoljnim uslovima došao je do nove rotacione kosačice. Njegov kolega, Vladan Senić iz Rabasa, u svom vlasništvu od sada ima i utovarivač stajskog đubriva.

„Ovo je zaista značajno za mlade poljoprivrednike koji su ostali da se bore na selu, jer ovakav vid podsticaja za mlade nije bio sigurno u zadnjih 15 godina. Prošle godine sam isto preko Agrorazvoja kupio rotacionu kosačicu, a sada utovarivač za stajsko đubrivo, u vrednosti od 340 hiljada dinara, koji će mi omogućiti brži i savremeniji rad”, istakao je Senić.


Poljoprivredni proizvođačiFoto:Dejan Davidović

Poljoprivrednici na lak i jednostavan način dolaze do podsticaja

Poljoprivrednici su se uglavnom odlučivali za nabavku novih mašina i opreme u primarnoj biljnoj proizvodnji. Tu su grajferi, tarupi, balerine, kosačice, traktorske freze.

„Plan je da ova mera zaživi, jer je glavni cilj da mladi poljoprivredni proizvođači ostanu na selu, a grad da vidi na koji način može da im pomogne”, naveo je direktor ”Agrorazvoja – valjevske doline’’.

Kaže da je ove godine interesovanje za podsticaje koje daje grad znatno veće od očekivanog. To objašnjava činjenicom da poljoprivrednici na znatno lakši i jednostavniji način dolaze do podsticaja koje izdvaja grad, nego što je to slučaj na republičkom nivou, ”što govori da su naši poljoprivrednici, što se tiče subvencija, stekli poverenje u grad Valjevo i Agrorazvoj”, zaključio je Kuzmanović.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica