ZDRAVLJE: Jedite bundevino seme! Evo ZAŠTO!

ZDRAVLJE: Jedite bundevino seme! Evo ZAŠTO!

 

kašika i bundevino seme

Semenke bundeve koriste se već hiljadama godina u medicinske svrhe. Bogate su magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom i vitaminom K. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje rada srca i regulisanje krvnog pritiska. Evo zbog čega je još bundevino seme odličan izbor za grickanje. 

Poboljšavaju raspoloženje

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, bundevino seme je odličan izbor. Ono reguliše napade vrućine, glavobolju, smanjuje bol u zglobovima i smanjuje učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.

bundevino seme u činiji

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu smanjiti holesterol za 13%. Takođe, ove semenke smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Semenke bundeve bogate su zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Dobre su u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu koju treba svakodnevno da jedu.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Osobe kojima u telu nedostaje cink treba da razmisle o tome da počnu da grickaju seme bundeve. Ono obiluje cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.


Dobre su za mršavljenje

Ove semenke su bogate vlaknima i proteinima. Samo 30 grama semenki bundeve ima oko 5 grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, trebalo bi da se jedu umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Semenke bundeve smanjuju rizik od pojave raka - © Pixabay

Ublažavaju simptome artritisa

Naučnici su utvrdili da semenke bundeve imaju antiupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako imate problema sa artritisom, svaki dan pojedite do 30 grama semenki bundeve.


Dobre su za lečenje povećane prostate

Ulje semenki bundeve koristi se za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je da seme bundeve može uspešno da se bori protiv ćelija raka.


Još jedno istraživanje potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica