Apciklaža – od tetrapak ambalaže do upečatljivog novčanika

Apciklaža – od tetrapak ambalaže do upečatljivog novčanika

Apciklaža - od tetrapak ambalaže do upečatljivog novčanika - © Tanja P. Agromedia

Većina ljudi upoznata je sa značenjem pojma reciklaža i informisana je o tome koliki značaj ona ima za očuvanje sirovinskih resursa i smanjenje otpada na deponijama. Međutim, da li ste čuli za pojam apciklaža?! Ova reč označava prenamenu starih predmeta koji su izgubili svoju funkciju u nove, kvalitetne predmete, a sam proces ima veliku važnost za planetu koju nastanjujemo.  Novosađanka  Nina Blažević uvidela je značaj koji apciklaža ima i vredno proizvodi novčanike i druge predmete od pakovanja sa kojim se svi svakodnevno susrećemo – tetrapaka.

Naša sagovornica objašnjava da kada se i sama upoznavala sa apciklažom nije poznavala nikog iz te tematike sa kim je mogla da razgovara i konsultuje se kako da prevede englesku reč upcycling, a sada je njena misija da ljudima približi tu stranu reč tako što će ih podsetiti da neka njihova svakodnevna delanja već imaju odlike apciklaže.

„Apciklaža već ima tradiciju u domaćinstvima, pogotovo naših baka i deka, kod kojih je bilo važno da se stvari čuvaju, popravljaju i tek onda kada ne služe svrsi  prenamenjuju, a kada se potpuno istroše u svojoj korisnosti odlagale su se na delove, odnosno bacale.  Ja od istrošene ambalaže za mleko i sok i rasparenih stripova pravim novčanike, neko od stare slavine ili globusa napravi lampu, dok neko drugi paletu sa stovarišta pretvori u dvosed. Drugi će možda dekupažirati stari plakar ili presvući staru fotelju u komade džinsa koji se više ne koristi, postoji ideja na pretek”, objašnjava ova Novosađanka.

Važno je istaći da proces apciklaže znatno utiče na smanjenje otpada jer istrošene stvari dobijaju novu namenu, te samim tim neće završiti na gradskim deponijama.

Apciklaža - od tetrapak ambalaže do upečatljivog novčanika - © Tanja P.Agromedia

„Mnoge stvari koje koristimo imaju ograničen rok trajanja, odnosno jednokratnu upotrebu.  Takve stvari brzo postaju otpad koji ostaje tu sa nama. Glavni cilj apciklaže, kao pravca mišljenja i delanja jeste da se spreči da što veći broj potrošenih i pokvarenih stvari postane otpad. Apciklaža predstavlja jednu od praksi koji je nezaobilazan deo pokreta i filozofije smanjenja smeća i nula otpada, kao i cirkularne ekonomije i održivog razvoja”, ističe naša sagovornica. 

Prema njenim rečima, tetrapak je fantastičan materijal u smislu izdržljivosti i kvaliteta. Postoje dva razloga zbog čega se odlučila da obrađuje baš ovu ambalažu.

„Prvi razlog mog izbora je taj što sam osetila tetrapak kao adekvatan medij za izražavanje, jer sam “recepte” za apciklažu koje sam pronašla na internetu unapredila, smišljala sam bolja rešenja. Drugi razlog, osim kreativnih mogućnosti i kvaliteta proizvoda koji tako nastanu jeste činjenica da i ljudi, koji inače vode računa o smanjenu količine otpada i adekvatnom odlaganju istog, retko znaju šta da rade sa tetrapak ambalažom jer nema puno mesta, osim deponije gde može da se odloži. Sada osečam i potrebu da uradim sve što mogu da što manje tetrapaka postane otpad”, rekla je Nina Blažević.

U svojoj radionici pod imenom “Nezaborav” Nina od tetrapaka proizvodi novčanike različitih oblika i veličina, dispanzere za higijenske kesice koje se koriste za kućne ljubimce, fascikle, mape za crteže, pernice, cegere, torbice. Kako kaže, trenutno ima eksperiment da napravi luster kuglu od tetrapaka po receptu jednog maležanskog arhitekte.

„Svaki tetrapak dobro operem i očistim detaljno, a potom odstranim plastične delove. Pošto se trudim da idem po pregibima na tetrapaku i krojim modele od njihovih oblika, svaki tetrapak već ima predodređenu kategoriju u koju spada. U skladu sa tim krojim modele za koje sam se opredelila, a potom ih sklapam i “oblačim”, učvršćujem metalne delove, kopče, gumice i finiširam u konačan oblik”, objašnjava sagovornica portala.


Apciklaža - od tetrapak ambalaže do upečatljivog novčanika - © Tanja P. Agromedia

Novčanici koje ona pravi imaju motive stripova, a kako kaže, na ovaj način se obezbeđuje dupla apciklaža.

„Duplikati stripova su nešto što mi je prvo bilo dostupno i pri ruci. Naravno, presudno je bilo to što sam želela da na novčaniku nosim sliku tadašnjeg omiljenog super heroja. Svaki apciklirani novčanik obučen u stari raspareni strip je dupla apciklaža, to jest apciklaža tetrapaka i apciklaža papira”, ističe ova kreativna umetnica.


Inspiraciju za proizvodnju predmeta od tetrapaka pronalazi u njihovoj upotrebljivosti i svrhovitosti, te ona ističe da voli da pravi predmete za koje zna da su trajni i funkcionalni. U početku je tetrapak za obradu sakupljala uz pomoć članova porodice, a potom se polako ta mreža proširila, prvo na prijatelje i komšije, a zatim još i šire. Naša sagovornica razmišlja i o upotrebi drugih vrsta resursa, a kako kaže, prvi projekat za koji prikuplja resurs jeste primena kesica od kafe.

Značaj apciklaže je višestruk. Osim ekološkog aspekta, odnosno činjenice da doprinosi smanjenju količine otpada u domaćinstvu, prenamenom se može uštedeti, jer umesto što ćemo određeni predmet kupiti u prodavnici, sami ga možemo proizvesti od nečeg što smo planirali da odložimo u kantu za smeće. Apciklažom možemo probuditi svoju kreativnost, pustiti maštu na volju i  uživati u činjenici da smo sami nešto proizveli svojim rukama. Od iskorišćenih konzervi možete napraviti raznobojne vaze za cvece, stare tegle su idealne za pravljenje fenjera ili pak rustičnog lustera, a palete možete upotrebiti za izradu stola ili kompostera.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica