ZIMSKA BUĐ – bolest koja ubija travnjak

ZIMSKA BUĐ – bolest koja ubija travnjak

Zimska buđ je bolest travnjaka koja se obično javlja po hladnom i vlažnom vremenu, na temperaturama oko 3 stepena i to je jedna od najčešćih uzroka bolesti na travnjacima.

Zimska buđ: Bolest travnjaka karakteristična za zimu - © Pixabay

Iako bolest nosi u svom nazivu reč “zima”, jesenje kišno vreme sa niskim temperaturama takođe može da podstakne širenje ove bolesti travnjaka. Izraz “zimska buđ” često dovodi ljude u zabludu jer se bolest može javiti i kada nema snega, odnosno nije ograničena samo na zimske mesece, mada se tada najčešće javlja – pa otud i ime.

Gljivice vrlo lepo napreduju u hladnim uslovima i nakon temperaturnih oscilacija. Posebno dobro rastu na temperaturama između 0 i 8 stepeni, ali se ne šire čim temperatura pređe 20-i podeok. Ova bolest se često javlja u kombinaciji sa drugim zimskim bolestima.

Uslovi za nastanak bolesti

Kao mnogi patogeni koji uzrokuju bolest i ove gljivice su uvek prisutne. Međutim, bolest izbija samo ako su za nju povoljni uslovi.

  • Vlažnost i temperaturna kolebanja;
  • Posebno blago i kišovito vreme;
  • Reznice trave i jesenje lišće na travi;
  • Održavana vlaga kroz rosu i maglu;
  • Nedostatak cirkulacije vazduha (zbog zidanih ili živih ograda);
  • Hodanje po travnjaku kada je pokriven mrazom;
  • Nedostatak kalijuma.

Obrazac bolesti

Ukoliko je napadnut gljivicama, travnjak će prvo da pokaže male okruglje mrlje koje se polako povećavaju i šire, smeđe boje sa sivo-belom ivicom. Ova pojava će da se širi od sredine ka spolja.

Zimska buđ: Bolest travnjaka karakteristična za zimu - © Pixabay

Rešavanje problema

Kako temperature rastu, gljivice prestaju da se razmnožavaju i mrlje na travnjaku će se automatski smanjivati. Da biste ubrzali oporavak, ove površine možete ponovo zasejati semenom trave.

Prevencija

Zdrav, dobro negovan travnjak otporniji je na sve bolesti. Iz tog razloga, optimalna prevencija je pravilna nega travnjaka.


Nakon sezone aktivnog korišćenja, hodanja i igranja na travi, njegovo čišćenje na jesen poboljšava prozračnost i omogućava da se brže osuši. Takođe, u jesen nahranite svoj travnjak sa đubrivom koje sadrži dosta kalijuma.

Visok sadržaj kalijuma pospešuje snagu ćelijiskih zidova i povećava sadržaj soli u biljnim ćelijama. Na ovaj način, kalijum smanjuje tačke smrzavanja ćelijskih sokova i smanjuje štetu od mraza.

U jesen i zimu lišće treba redovno uklanjati.


U proleće mahovina i mrtvi organski materijal moraju da se uklone sa travnjaka uz pomoć grabulja. Na taj način uklanja se i zaraženi biljni materijal i podstiče cirkulacija vazduha i svetlosti.

Izvor: Gardena


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica