Zaštitite jabuku u najkritičnijoj fazi razvoja

Na imanju Naša Jabuka u Vodnju, 8. marta stručnjaci kompanije Agroarm organizovali su prvo prskanje jabuke. Tom prilikom obavljeno je prskanje sortizZlatni delišes, gala, greni smit, crveni delišes.

Zasad jabuke se nalazi u fenofazama B i C odnosno u fazi pucanja pupoljaka i njihovog laganog otvaranja. Ovo se još naziva i faza zelene tačke.  Zato se u ovoj fazi razvoja jabuke preporučuje tretiranje zasada ove voćne kulture sa bakarnim preparatom KOCIDE 2000 kako bi došlo do redukcije bakteriozne plamenjače – Ervinije. Ovim prepratom se istovremeno ostvaruje i preventivna zaštita od venturije. 

U kompniacij sa preparatom KOCID 2000 preporučuje se i preparat PRUNUS 400 SC kako bi se pojačala zaštita od fitopatogenih gljiva koji su ujedno i najveći uzročnici bolesti stabla. Naročito je važno u ovom tretmanu primeniti i preparat OVITEX na bazi mineralnog ulja, zbog suzbijanja prezimljavajućih stadijuma štetnih insekata.

Doza primene

Stručnjaci iz kompanije Agroarm za prvo prskanje jabuke preporučuju preparat KOCIDE 2000 u dozi primene od 3 kg/ha, zatim preparat PRUNUS 400 u dozi 1 l/ha i preparat OVITEX u dozi 30 l/ha.

Komentari