Topla i suva jesen idealna je za pojavu GLODARA – Šta treba da uradite SADA

Topla i suva jesen idealna je za pojavu GLODARA – Šta treba da uradite SADA

Lepo vreme još uvek traje ali to ne znači da zima ne može iznenada da dođe svom svojom silinom. Ako svoje biljke niste još uvek zaštitili od štetočina sada je pravo vreme da to uradite.

Novembarska priprema bašte – Šta je potrebno da uradite SADA- © Pixabay

Topla i suva jesen stvara uslove za pojavu i umnožavanje glodara i drugih štetočinaČak i ako nisu aktivni, mogu se zadržati u blizini biljkaka i pričiniti dosta štete u proleće. U nastavku vam donosimo nekoliko važnih saveta na šta da obratite pažnju.

Pogledajte po vašoj bašti da li ima puževa i uklonite ih. Takođe, ukoliko ste sadili jesenji spanać ili neko drugo lisnato povrće možete iskoristiti ljuske jajeta, koje su veoma efikasne u borbi protiv truleži povrća i puževa.

Poljski miševi su aktivni tokom cele godine. Za njih je najbolje da imate mačku. Ipak, borba sa poljskim mišem pred samu zimu je najefikanija. U radnjama postoje posebni mamci za poljske miševe koje možete kupiti i postaviti u bašti. Postavite ih u okolini oraha ako ih imate blizu bašte jer ga poljski miševi naprosto obožavaju.

Zelene stenice ili srmrdibube su posebno aktivne u jesen jer traže sklonište za zimu, a prave velike štete. Na manjim površinama mogu se ručno sakupljati ili možete iseći i postaviti parčiće stiropora, obojiti ih u crveno i premazati lepkom za miševe.

Novembarska priprema bašte – Šta je potrebno da uradite SADA- © Pixabay

Osim što svoje biljke možete zaštiti od stetočina, možete uraditi nešto i protiv gljivica.

Ukoliko ste primetili bilo koje gljivično oboljenje na cveću ili voću obavezno uklonite svo opalo lišće ispod biljaka jer gljivica koja izaziva trulež ili opadanje lišća može da prezimi na opalom lišću i ponovo da se aktivira u proleće.


Saveti za početnike: Obavezni jesenji radovi u organskoj bašti 

Ukoliko primetite crvenkaste tačke ili mrlje na drvenastim biljkama, trebalo bi da uklonite sve grane koje imaju takvu pojavu. U pitanju je gljivična bolest. Ako ne uklonite zaražene grane, zaraza se može proširiti dalje i zaraziti ostatak drveta ili grma.

Za kraj, ne zaboravite da obavljate redovne preglede biljaka u saksijama koje su u stanju hibernacije u kući ili podrumu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica