Sve što treba da znate o vrtlarskim makazama za orezivanje – savet poljoprivrednog apotekara

Rezidba voćaka i vinove loze zahtevan je posao i za njega je potrebno mnogo vremena. Ipak, to je i veoma važna aktivnost za sve voćare i vinogradare i zato bi trebalo da se uradi pravilno i sa dobrim alatom. Nešto više o tome rekao nam je naš stručni saradnik Vladimir Milutinović.

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, objasnio nam je na osnovu čega bi trebalo da izaberete odgovarajuće makaze za orezivanje vaših voćaka i vinove loze i kako bi trebalo da ih pravilno održavate.

„Pre rezidbe, najpre je važno da znate kakve ćete voćke orezivati, velike i starije, mlade i manje, ili pak lozne kalemove. U zavisnosti od toga, izabraćete i odgovarajući alat za rezidbu. Sigurno je da u vašem domu imate različite vrste makaza za orezivanje. Zato je važno da umete da izaberete odgovarajuće.“
 

Makaze za orezivanje - ©Agromedia 


Ukoliko su vam potrebne makaze za zahtevniju rezidbu, najbolje je da izaberete neke jače, koje će bez probleme orezati i deblje grane i koje će moći da redukuju krošnju i strukturu biljke. Postoji nekoliko tipova voćarskih makaza sa produženim ili skraćenim ručkama za rezanje grana. Na osnovu tipa makaza znaćemo i kako da najbolje uradimo rezidbu.“

„Za orezivanje niskog voća najbolje je da izaberete makaze sa ručkama koje nisu preterano dugačke, od 60 do 70 centimetara. One će vam omogućiti da granu na visini od metar i po do dva odrežete sa zemlje. Naravno, ukoliko koristite merdevine, možete se popeti na voćku i odrezati deblje grane.“
 

Trebalo bi redovno da podmazujete vaše makaze i da zatežete šrafove na njima kako ne bi došlo do lomljenja ili pucanja.


„Makaze koje koristite za orezivanje grana mogu imati preklopno sečivo, koje se koristi za rezanje tanjih, odnosno svežijih i mlađih grana. S druge strane, postoje i makaze koje imaju sečiva za starije i čvršće grane. I jedna i druga vrsta mogu imati klasične ili produžene, odnosno, teleskopske ručke.“

„Teleskopske ručke omogućavaju nam rezidbu grana koje se nalaze na visini od oko metar i po iznad nas. Ipak, važno je da znate da granu nikada ne bi trebalo da sečete ili zalamate. Trebalo bi da je odsečete do kraja tako što ćete ručke na makazama pritegnuti. Ukoliko i tada grana nije potpuno odsečena, pokušajte ponovo. Nikako nemojte makaze da vrtite ili nešto slično.“
 

Makaze za orezivanje - ©Agromedia 

Upotreba makaza

„Upotreba makaza je jednostavna. Makaze sa produženim ručkama mogu se koristiti kao i one bez njih, a podizanjem njihovih produžetaka određujete visinu. Jačina ili kvalitet sečiva pokazuje se na osnovu toga koliki je zahvat grane. Neke mogu uhvatiti granu koja je debela 40 do 50 milimetara, što im omogućava poluga. O njoj je veoma važno voditi računa prilikom kupovine makaza.“

Poluga omogućava hvatanje grane velike debljine. Kada režete granu, pošto makaze dobro pritegnete, važno je da ih obrćete u smeru rasta grane. Nikako ih nemojte izvijati ili kriviti na suprotnu stranu, jer tako možete izlomiti nož ili iskriviti ručke makaza.“
 

Vladimir Milutinović - ©Agromedia 

Održavanje makaza

„Postoji zaista veliki broj proizvođača makaza. Međutim, kada ih kupujete, znajte da su kvalitetne izrađene od metala ili aluminijuma. Takve makaze možete da koristite više godina.“

„Održavanje voćarskih makaza svodi se na redovno oštrenje sečiva i to uglavnom samo gornjeg dela. Oba dela mogu se oštriti samo kod onih makaza koje imaju preklopno sečivo. Uz to, trebalo bi i redovno da podmazujete vaše makaze i da zatežete šrafove na njima kako ne bi došlo do lomljenja ili pucanja. Kada završite sa korišćenjem makaza, trebalo bi da ih premažete uljem ili nekim drugim sredstvom za zaštitu od korozije.“

Pročitajte i kako da odaberete prave makaze za vaše biljke, kao i naš vodič za uspešno kalemljenje biljaka.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari