Svet poljoprivrede Prodavnica

Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši

Plodove paradajza svi volimo i rado konzumiramo, dok su listovi ove biljke u većini slučajeva zapostavljeni. Ipak, ovo ne mora uvek biti slučaj ako znate kako da ih pravilno iskoristite. Naime, sprej od listova paradajza može pružiti odličnu zaštitu u borbi protiv lisnih vaši. Ovaj veoma jednostavan recept može biti gotov preko noći i već sutradan ga sasvim bezbedno možete nanositi na biljke.

Paradajz je zajedno sa krompirom, čili paprikom i tamarilisom su članovi „noćne“ porodice biljaka. Njihovi listovi sadrže otrovna jedinjenja koja se nazivaju alkaloidi. Ova jedinjenja su pogodna za kontrolu lisnih vaši ukoliko se nanose u spreja napravljenog od listova. Ne samo da ovaj sprej ubija lisne vaši, već on i privlači korisne insekte predatore koji se vode mirisom paradajza i krompira dok traže plen.

Kako da prirodnim putem suzbijete korove u vašoj bašti

Recept za sprej od listova paradajza

Sastojci:

  • 700 grama iseckanih listova paradajza
  • 500 mililitara vode
  • cediljka
  • bočica sa rasprskivačem

Priprema:

Iseckane listove paradajza potopite u 500 mililitara vruće vode i ostavite preko noći da odstoji. Sutradan procedite listove ove biljke i tom rastvoru dodajte još 250 militara vode. Napunite bočicu sa raspskivačem.

Sprej od listova paradajza - prirodna zaštita od lisnih vaši - © Agromedia

Upotreba:

Prskajte sve zaražene biljke čim uočite prve znake pojave lisnih vaši. Na taj način ćete moći da kontrolište njihovu brojnost. Posebnu pažnju obratite na stabljike i na donju stranu listova. Pored toga što ćete smanjiti broj ovih štetočina, privućićete korisne insekte predatore koji obaviti ostatak posla umesto vas. 

Kako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Dodatni saveti:

  • Držite van domašaja dece;
  • Izbegavajte svaki kontakt sa kožom i očima;
  • Dobro operite voće i povrće nakon ubiranja;
  • Testirajte sprej na 2 ili 3 biljke pre nego što ga upotrebiti na ostalim i
  • Operite ruke nakon prskanja biljaka.

Komentari