Siva pegavost lista najčešće UBIJA biljke. Evo kako da je sprečite

Siva pegavost lista najčešće UBIJA biljke. Evo kako da je sprečite

Siva pegavost lista je najčešća bolest biljaka. Evo kako da je sprečite - © Wikimedia

Ukoliko donji listovi biljke, poput paradajza, imaju mrlje, a neki postaju žuti i otpadaju i izgleda da se bolest širi, verovatno je reč o sivoj pegavosti, kao jednoj od najčešćih bolesti biljaka u povrtarstvu.

Iako je reč o vrlo čestoj bolesti, možete da je se rešite. Ona ne napada samo paradajz, već se može pojaviti i kod mnogih drugih biljaka, poput krompira ili patlidžana. Reč je o gljivici koja se pojavljuje u bilo kojoj fazi razvoja biljke, a iako je dosta štetna, nije najsmrtonosnija za biljke.

Rod gljivice Septoria koja izaziva sivu pegavost je dosta veliki, s preko hiljadu vrsta gljivica. Kao što se i može očekivati od tako velikog roda, postoje i drugi oblici ove gljivične bolesti. Ali, bez obzira koja vrsta septorie bude otkrivena, apsolutno je neophodno da se leči. Ukoliko se ne leči, jako brzo može da se proširi.

Životni ciklus Septorie

Spore gljivica mogu da se zadrže i da prežive u zaraženim biljnim ostacima na površini zemlje. Gljivica može da preživi i na obližnjem korovu. Vetar ili voda koja prska mogu da odnesu ove spore na drugo lišće biljaka. Insekti, takođe, mogu slučajno da ih rašire, jer se spore prikače za lišče i postepeno uzrokuju pojavu mrlja. Ova mesta su prepoznatljiva po svikastom središtu i smeđim rubovima.

Središte lezija na lišću sadrže plodna tela gljivice. Ona su tamo gde nastaju spore. Kako oštećenja listova postoju veća i lišće opada, ova plodna tela dolaze u dodir sa zemljom. To znači da se spore kasnije mogu širiti vodom ili insektima, ili čak na ljudskim rukama, cipelama, alatima.

Gljivice se najbolje snalaze u periodima toplog i vlažnog vremena. Često se pojavljuju tokom proleća i mogu ponovo da se jave tokom leta. Njihova aktivnost postaje ređa u jesen i zimu, jer im vreme manje pogoduje za razvoj.

Kako suzbiti sivu pegavost lista

Suzbijanje se započinje uklanjanjem oštećenog lišća sa biljke. Posle ove aktivnosti potrebno je oprati ruke i sterilizovati bilo koji alat kojim se uklanjalo zaraženo lišće. To će da osigura da se spore gljivice ne rašire. Svo lišće treba pokupiti i uništiti.

Organski fungicidi koji deluju protiv sive pegavosti su oni na bazi bakra.


Pojedini biološki fungicidi su se, takođe, pokazali efikasni, a reč je o fungicidima koji koriste bakteriju bacillus subtilis i uklanjaju mnoge oblike gljivica. Ova korisna bakterija deluje i na širok spektar drugih biljnih bolesti.

Ukoliko organske metode ne deluju, na raspolaganju su i hemijska sredstva kontrole, samo je tada neophodno obratiti pažnju na karencu.

Izvor: Epic gardening


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica