Svet poljoprivrede Prodavnica

Gašeni kreč u pripremi plastenika za nove kulture

plastenik © Pixabay

Zbog izmene velikog broja različitih kultura na ograničenoj površini plastenika ili staklenika, ali i zbog intenzivne proizvodnje, zatvoreni prostor je pogodan za razmnožavanje štetnih organizama. Zbog toga je nakon 3 ili 4 poljoprivredne sezone neophodno sterilisati zemljište.

Poznato je da kalcijum-oksid, poznatiji kao živi kreč, pri reakciji sa vodom stvara veliku količinu toplote. Proizvod te reakcije je gašeni kreč, koji se u poljoprivredi koristi za poboljšanje kvaliteta zemljišta.

Za sterilizaciju je potrebno od 15 do 30 kilograma živog kreča po aru, u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta.

Kako da zagrejete plastenik tokom zime

Gašeni kreč zemljištu dodaje kalcijum, hranljivi element koji je neophodan biljkama, a povećava i pH vrednost zemlje. Mora se, međutim, voditi računa o tipu zemljišta: blago alkalnim i alkalnim kreč se ne sme dodavati, dok se blago kiselim i kiselim preporučuje.

Oslobađanjem velike količine toplote uništavaju se insekti koji mogu preživeti zimske temperature.

 

plastenici © Pixabay

 

Mora se sačekati da zemlja bude potpuno suva da bi se u nju dodao kreč. Nakon skidanja useva se usitni, fino izmrvi i rasporedi po površini suvog zemljišta u plasteniku.

Povrtarska proizvodnja moguća i zimi!

Kreč koji se nalazi na površini zemlje zatim se meša sa samim zemljištem, i to na dubini od 15 cm, posle čega sledi zalivanje vodom do punog poljskog kapaciteta.

Kada je dobro zalivena, zemlja se prekrije folijom. Preporučuje se da se prekrivanje obavi po sunčanom i toplom vremenu. Folija se skida nakon 5 do 7 dana i vrši se predsetvena priprema zemljišta, posle koje je zemlja spremna za novu kulturu.

Izvor: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Msr ing. za zaštitu bilja Dušan Stojanović
 

Komentari