Šimširov plamenac masovno napada žive ograde – Evo kako ga sprečiti

Šimširov plamenac masovno napada žive ograde – Evo kako ga sprečiti

Šimširov plamenac štetočina je koja je pre dve i po godine stigla u Srbiju i agresivno uništava šimšir i božikovinu ili živu ogradu kako se kolokvijalno zove. Stručnjaci savetuju kako da ga na vreme uočite, ali i da ga se rešite.

Šimširov plamenac napada živu ogradu - © Didier Desccuens, Wikipedia

Mnogi Zrenjaninci žale se da im ove godine naglo propada šimšir, odnosno živa ograda. O čemu se radi i kako sačuvati šimšir, rekao je Dušan Živkov, diplomirani inženjer poljoprivrede, smer zaštita bilja, zaposlen u Rasadniku zrenjaninskog Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“.

„Reč je o šimširovom plamencu, štetočini koja napada šimšir i božikovinu. Ova štetočina stigla je u Srbiju pre dve i po godine i, ako se ne reaguje na vreme, pravi ogromnu štetu. U pitanju je izuzetno agresivna, proždrljiva štetočina, leptir, koji polaže jaja, i onda dalje prolazi kroz sve faze – larve, gusenice… Useli se u unutrašnjost šimšira, pa se ne primeti lako, a vrlo često kad se primeti može da bude i kasno“, objašnjava Živkov.

Savet je da se živa ograda pregleda na dve, tri nedelje. Ako se uoči paučina, odmah je treba ukloniti mehanički, rukom ili metlom, grabuljama, a onda primeniti tretman insekticidom. Nekad ne uspe iz prvog puta, pa se tretman mora ponoviti.

Šimširov plamenac napada živu ogradu - © Pixabay

„Zalivajte šimšir, najbolje odstojalom vodom, ali ako je nemate, može i iz vodovoda, uveče. Tako dajete snagu biljci da se oporavi. I kontrolišite živu ogradu, jer gusenica prvo pojede lišće, a kad ga pojede, pređe na koru mladih grančica i praktično uništi biljku“, naglašava Živkov.

Radnici „Čistoće i zelenila“ bore se sa šimširovim plamencem na svim zrenjaninskim grobljima.


„Uradili smo jedan tretman pre nekoliko nedelja, a mislim da ćemo morati još jedan. Da nismo intervenisali, groblja bi ostala potpuno bez šimšira“, kaže Živkov.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica