RECEPT za USPEŠNU BERBU: bez BOLESTI PARADAJZA pre svega

RECEPT za USPEŠNU BERBU: bez BOLESTI PARADAJZA pre svega

BEZ BOLESTI PARADAJZA! Uzgajanje svežeg paradajza je jedna od pravih radosti povrtlarstva. Međutim, bolesti paradajza se dešavaju prilično često i uzroci su često povezani sa nekontrolisanim vremenskim uslovima. Ako znate da je sredina u kojoj negujete paradajz sklona određenoj bolesti, trebalo bi da potražite sorte koje su navedene kao otporne (zatražite preporuke od lokalne savetodavne službe).

zdrav paradajz

 

Kako bolesti paradajza nastaju?

 

Bolesti paradajza mogu biti fatalne ako ih ne lečite na vreme. Iako postoje različite bolesti, one uglavnom dolaze u gljivičnom i bakterijskom obliku. Neki od najčešćih su trulež krune i korena, fuzariozno uvenuće, rana pepelnica, rizoktonija i drugo.

 

Važno je rano uhvatiti bilo koju bolest pre nego što se proširi na sve vaše biljke paradajza i eventualno druge biljke u istoj porodici (kao što su krompir, patlidžan i paprika). Neke bolesti utiču na lišće, dok druge napadaju plod. Naučite kako da lečite ove uobičajene bolesti biljaka paradajza da bi vaše biljke bile zdrave.

Kontrola i prevencija bolesti paradajza

Kontrolišite i sprečite bolesti biljaka paradajza gajenjem biljaka na potpornim strukturama tako da lišće ne dodiruje tlo. Gajenje biljke na punom suncu (šest sati dnevno), kao i pravilan razmak između biljaka za cirkulaciju vazduha, sprečava vlažne uslove i samim tim potencijalnu pojavu bolesti paradajza.

 


Rotiranje paradajza u različite oblasti vaše bašte naziva se plodoreda. Plodored se vrši iz raznih razloga, uključujući da bi se izbegle bolesti koje još uvek vrebaju u zemljištu od poslednjeg useva, kao i da bi se sprečile štetočine i bolesti da se domognu u zemljištu.

PREGLED BOLESTI PARADAJZA

 

CRNA PEGAVOST


 

Simptomi: Tamne mrlje sa koncentričnim prstenovima razvijaju se na starijim listovima koji prvo dodiruju zaraženo tlo. Okolna površina lista može postati žuta. Pogođeni listovi mogu prerano umreti, izlažući plodove opeklinama od sunca. Takođe inficira stabljike i plodove, predstavljajući se kao crne kožne mrlje na voću.


Upravljanje: Rana gljiva prezimljuje u biljnim ostacima i prenosi se u tlu. Takođe može doći na transplantaciju i opstati u semenu zaraženih biljaka. Uklonite pogođene biljke i temeljno očistite ostatke jesenje bašte. Nemojte kompostirati pogođene biljke. Vlažno vreme i biljke pod stresom povećavaju verovatnoću napada. Bakar i/ili sumporni sprejevi mogu sprečiti dalji razvoj gljivica. Biofungicid Serenade pomaže da se minimiziraju problemi sa ranom bolešću. U oblastima zahvaćenim ranom paležom, potražite sorte koje su otporne na bolest sa oznakom na kojoj piše da je „otporna na EB (ranu gljivicu)“.

 

SIVA PEGAVOST LISTA ČESTA KOD BOLESTI PARADAJZA

Siva pegavost lišća je gljivična bolest koja pogađa uglavnom listove paradajza, počevši od najstarijih listova, mada može zaraziti i stabljike na biljci. Ne zarazi plodove, iako se bolest može skrivati u semenu zaraženu biljku.

Simptomi: Male tamne mrlje koje se mogu videti na gornjoj i donjoj površini listova. Smeđe mrlje su okružene žutim oreolom. Tačke se povećavaju i postaju sivkasto smeđe. Na kraju, centri mrlja pucaju i ispadaju. Okolne oblasti listova će postati žute, a listovi će se osušiti i opasti. Proizvodnja voća je inhibirana.

Upravljanje: Topli, vlažni uslovi pogoršavaju probleme sa sivim pegama na listovima. Uklonite sve pogođene biljke i ostatke iz jeseni. Nemojte kompostirati zaražene biljke. Najčešće su pogođene biljke paradajza trešnje i grožđa. Izaberite otporne sorte. Rotirajte useve da biste izbegli sadnju u zaraženom tlu.

 

PLAMENJAČA

 

Plamenjača je bolest plesni koja pogađa listove, stabljike i plodove paradajza. Plamenjača se brzo širi. Hladno, vlažno vreme podstiče razvoj bolesti. Kasnu plamenjaču izaziva oomiceta Phitophthora infestans, koja nije prava gljiva, ali i dalje izaziva devastaciju biljaka. Ako sumnjate da imate plamenjaču, obratite se vašoj lokalnoj službi za pozitivnu identifikaciju jer postoji mnogo sojeva plamenjače.

Simptomi: masnog izgleda, nepravilnog oblika tamnosmeđe mrlje sa zeleno-sivim ivicama na listovima. Oko mrlja može se razviti prsten bele plesni, posebno po vlažnom vremenu. Tačke na kraju postaju suve i papirnate. Na stabljikama se mogu pojaviti pocrnjela područja. Plod takođe razvija velike, nepravilnog oblika, masne sive mrlje i može postati kašasto od sekundarne bakterijske infekcije.

 

Upravljanje: Kasna plamenjača može da desetkuje usev paradajza. Bakarni sprejevi nude određenu kontrolu. Serenada najbolje deluje kao sredstvo odvraćanja, a ne kao lek. Kasna mrlja može prezimiti u zemljištu. Pošto se sojevi mogu proširiti na krompir, on takođe prezimljava u ostacima krompira i semenu, čak iu hladnijim predelima. Uklonite sve ostatke i ne čuvajte semenski krompir. Rotirajte useve da biste sprečili infekcije sledeće godine.

 

SEPTORIA PEGAVOST LISTA

septoria pegavost lista useva

Septoria pegavost listova je gljivična infekcija koja pogađa lišće, ali ne i plod. Ponekad se pogrešno smatra plamenjačom.

Simptomi: Infekcija se pojavljuje kao male, tamne mrlje koje se uvećavaju do prečnika 3 cm. Pega dobija žuti ili sivi centar, a listovi na kraju venu i otpadaju. Prvo su pogođeni stariji listovi.

Upravljanje: Bakarni sprejevi i fungicid donekle su efikasni u zaustavljanju širenja simptoma. Uklonite zaraženo lišće kako biste sprečili širenje spora na druge listove, jer prskanje vode po listovima pomaže u prenošenju bolesti.

 

JUŽNA PEPELNICA KAO UZROK BOLESTI PARADAJZA

Južna pepelnica je gljivična bolest koja se manifestuje kao bela plesni koja raste na stabljici blizu linije tla. Ne utiče samo na paradajz, već utiče i na papriku, pasulj, dinju, šargarepu, krompir, lubenicu i kikiriki, između ostalog.

Simptomi: Tamne, okrugle mrlje se pojavljuju na donjem stabljici blizu linije tla, a spoljna i unutrašnja stabljika postaju obezbojena. Gljiva južnjačke gljivice, Athelia rolfsii, opasuje stabljiku paradajza i sprečava biljku da uzima vodu i hranljive materije. Mlade biljke mogu propasti na liniji tla. Voće u blizini stabljike takođe se može zaraziti.

Upravljanje: Koristite fungicid kao preventivu. Gljiva ostaje u zemljištu nekoliko godina. Odložite zaražene biljke i biljne ostatke, ali nemojte kompostirati. Rotirajte useve.

 

pepelnica kod paradajza

 

FUSARIJUMSKO UVENUĆE ILI VERTICILIJUMSKO UVENUĆE

Fusarijumsko uvenuće ili verticilijumsko uvenuće se često mešaju jedno sa drugim, ali su obe gljivične bolesti sa sličnim problemima. Imena mogu da dovedu u zabludu, jer ponekad lišće požuti, osuši se i možda nikada neće uvenuti. Fusarijum napreduje u toplijim, suvim uslovima, dok se verticilijum češće javlja u hladnijem vremenu.

Fusarium uvenuće izaziva Fusarium okisporum.

Verticillium uvenuće izaziva Verticillium dahliae.

Simptomi: Njihovi simptomi su veoma slični. Žute mrlje na donjim listovima koje se na kraju pretvaraju u smeđe mrtve tačke. Simptomi počinju na starijim, donjim listovima i kreću se prema gore. Bolesti venu i zakržljaju biljke, stvarajući manje plodove koji mogu patiti od opekotina od sunca. Unutar stabljika će biti smeđe pruge.

Upravljanje: Upravljanje je slično za obe vrste uvenuća. Gljive mogu da opstanu u zemljištu dugi niz godina, pa su plodored i izbor otpornih sorti od presudnog značaja. Uvek uklonite obolele biljke i njihovo korenje.

ANTRAKNOZA

Antraknoza je vrlo česta gljiva koja uzrokuje truljenje plodova paradajza.

Simptomi: Na plodu se pojavljuju male, okrugle, udubljene mrlje. Tačke se povećavaju u veličini i potamne u centru. Nekoliko tačaka se može spojiti dok se povećavaju. Gljivica se često prska na voće iz zemlje. Takođe se može uhvatiti na mestima rane plamenjače ili odumirućih listova. Vlažno vreme i slabo drenirana zemljišta podstiču razvoj antraknoze. Posebno su podložni prezreli paradajz koji dolazi u kontakt sa vlažnom zemljom.

Upravljanje: Bakarni sprejevi pružaju određenu otpornost. Uklonite donjih 12 inča listova da biste sprečili kontakt sa zemljom. Zalivajte samo osnovu biljke, a ne listove. Spore zimuju u zemljištu, pa praktikujte plodored.

BAKTERIJSKE PEGE

Pseudomonas siringae © Wikimedia Commons

Bakterijska mrlja je jedan od nekoliko bakterijskih problema koji utiču na paradajz. Uzrokuje ga bakterija Pseudomonas siringae pv. paradajz, smanjuje prinose. Ne postoji lek za biljke koje su jednom zaražene. Najčešći je u hladnom, vlažnom vremenu.

Simptomi: Sitne, tamne mrlje, obično sa žutim rubom, na plodovima i listovima. Pege mogu biti podignute, ravne ili utonule.

Upravljanje: Izbegavajte prskanje vode po listovima. Bolest se može preneti na zdrave biljke vodom, rukama i baštenskim alatom. Uklonite pogođene biljke i ostatke – nemojte kompostirati. Vežbajte rotaciju useva.

GNJILOST CVEĆA

Gnjiloba na kraju cveta se generalno pripisuje nedostatku kalcijuma tokom postavljanja plodova. Ovo bi moglo biti uzrokovano previše đubriva sa visokim sadržajem azota ili neravnomerno zalivanje, što dovodi do fluktuacija u dostupnosti hranljivih materija. To je fiziološki poremećaj, a ne bolest, ali ipak dovodi do gubitka ploda.

Simptomi: Tamno smeđe/crne mrlje se razvijaju na kraju cveta ploda i povećavaju se kako plod truli. Tačke izgledaju natopljene vodom.

Upravljanje: Uklonite zahvaćeno voće i obezbedite redovno, duboko zalivanje. Dodajte baštenski kreč u zemlju kako biste pomogli u usvajanju vode i hranljivih materija. Koristite đubrivo sa malo azota i visokim sadržajem fosfora.

ĆITAJTE I: Kako da sprečite opadanje cvetova kod paradajza

“BUCKEIE ROT”

Buckeie trulež je češća u južnim državama, posebno tokom toplih, vlažnih perioda. Buckeie trulež paradajza izaziva gljivica Phitophthora parasitica. Bolest može dovesti do velikih gubitaka u prinosu plodova koji se mogu ubrati. Gljiva takođe izaziva trulež plodova bibera i patlidžana. rezultira mekom, vodenastom truležom ploda, paradajz sa truležom u početku ostaje čvrst.

Simptomi: Buckeie trulež pogađa i zeleno i zrelo voće. Mala smeđa mrlja će se povećati i razviti koncentrične prstenove koji podsećaju na buckeie. Zahvaćeno područje može izgledati okruglo ili duguljasto, a čvrsta lezija sa glatkim ivicama postaje mekana i propada kako bolest napreduje.

Upravljanje: Uklonite zahvaćeno voće i sprečite buduće plodove od kontakta sa zemljom. Izbegavajte površinske vode.

ČITAJTE I: Rana PLAMENJAČA kod PARADAJZA: EVO KAKO da je prepoznate, sprečite i LEČITE!

SIVI ZID

Sivi zid je u suštini problem sazrevanja. Nema poznatog povezanog patogena. „Sivi zid“ je termin koji se koristi kada spoljni zidovi voća postanu smeđi ili sivi i kolabiraju, u poređenju sa „unutrašnjim beljenjem“, što se odnosi na to kada spoljašnji i unutrašnji zidovi voća postanu beli i plutasti. Sorte koje imaju zelena ramena u nezrelim plodovima češće pokazuju poremećaj.

Simptomi: Zeleni plodovi mogu imati sivu boju ili spljoštene, sive mrlje. Zrelo voće ima šareni izgled i zelene ili smeđe površine na unutrašnjoj strani ploda.

Upravljanje: Dobri uslovi rasta pomažu u sprečavanju sivog zida. Uverite se da biljke nisu jako zasenčene i da se ravnomerno zalivaju i đubre i da tlo nije zbijeno oko korena. Niske temperature i biljke pod stresom ili nezdrave takođe doprinose problemu.

LISNA PLESAN

Lisna plesan je gljivica koju izaziva Passalora fulva i najčešće se javlja u vlažnim uslovima.

Simptomi: Buđ na listovima se pojavljuje kao bledozelene ili žućkaste mrlje na gornjim listovima. Kada je veoma vlažno, pege se javljaju na donjoj površini listova, a zatim se prekrivaju sivim, baršunastim rastom gljivičnih spora. Plodovi mogu imati kožastu, crnkastu trulež u blizini stabljike.

Upravljanje: Povećanje cirkulacije vazduha rezidbom, razmakom i stavljanjem paradajza na kockice može kontrolisati bolest. da se poveća cirkulacija vazduha pomaže u kontroli bolesti. Izbegavajte zalivanje iznad glave da bi listovi bili suvi. Plodored je važan. Može se koristiti preventivni fungicid.

NEKROZA SRŽI PARADAJZA

Nekroza srži paradajza je bolest koju izazivaju bakterije Psudomonas koje se prenose u tlu. Javlja se u oblačnim, hladnim i vlažnim uslovima.

Simptomi: Rani simptom je pocrnjenje stabljika i listova. Kasniji simptomi uključuju podeljene stabljike ili stabljike koje se skupljaju i pucaju. Srž (unutrašnjost stabljike) se raspada i postaje šuplja, ometajući protok vode i žuti listovi.

Upravljanje: Toplije vreme može rešiti problem. Ali da biste se izborili sa bolešću, nemojte zalivati odozgo, održavajte zemlju dovoljno vlažnom i uklonite i odložite mrtve i bolesne biljke i korenje. Pošto bakterije mogu ostati u zemljištu nekoliko godina, najbolje je rotirati useve.

DAMPING OFF

Damping off je gljivična bolest uzrokovana Rhizoctonia koja pogađa sadnice paradajza. Ova gljiva se razvija na hladnim, vlažnim i bogatim zemljištima. Damping off je bolest sadnica koju izaziva nekoliko različitih gljiva i gljivičnih organizama. Ova bolest uzrokuje propadanje sadnica koje se pojavljuju, često potopljene u masu rasta belih gljivica. Posebno je problem kada se seme seje u zatvorenom prostoru ili pod staklom.

Simptomi: Sadnice možda neće niknuti ili su stabljike natopljene vodom.

Upravljanje: Prilikom pokretanja semena paradajza, započnite ga u zatvorenom prostoru i ne stavljajte seme u zemljište sa visokim nivoom azota. Azotno đubrivo treba dodati nakon što se sadnice učvrste, kada dobiju prve prave listove. Kao i uvek, dobra je praksa održavati površinu zemlje suvom između zalivanja.

MOZAIK VIRUS

Mozaik virus se prenosi na različite načine, kroz seme, kalemljenje, štetočine ili rukovanje ljudskim rukama. Virus je zabrinut tokom cele sezone rasta. Takođe je teško iskoreniti virus jer preživljava u biljnim ostacima više od 100 godina.

Simptomi: Osim što se uvijaju, listovi postaju išarani, novi listići su sitni, a zaraženi plodovi su iznutra braon boje. Rast može biti uglavnom svetle boje. Plod može imati išaran mozaični izgled (naizmenične boje) na kožici.

Upravljanje: Kontrola virusa mozaika je teška. Reflektivni malči mogu pomoći u sprečavanju problema.

 

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica