Kako da sprečite opadanje cvetova kod paradajza

Kako da sprečite opadanje cvetova kod paradajza

Kako da sprečite opadanje cvetova kod paradajza © Pixabay

Opadanje cveta je stanje gde cvetovi paradajza otpadaju pre zametanja ploda, a zbog nedostatka oprašivanja, a usled raznih vrsta stresa koje uzrokuje okolina.

Kada temperatura poraste iznad 32 stepena ili padne ispod 12, stopa oprašivanja opada. Pored toga, visoka ili niska vlaga mogu da spreče polen da se zalepi. Manjak hranljivih materija i problemi sa zalivanjem, takođe, mogu da budu uzrok opadanju cvetova. Srećom, određene vrsta stresa izazvane spoljnih faktorom mogu da se isprave dobrim zapažanjem, što će omogućiti biljkama da ponovo cvetaju i donesu plodove.

Prvo, jako je važno da se odabere sorta paradajza u skladu sa klimom na datom području. Postoje sorte koje sazrevaju rano za područja sa kasnom letnjom vrućinom, sorte koje dobro podnose niske temperature, a koje su dobre za planinska područja, kao i sorte koje se dobro snalaze i na velikim letnjim vrućinama.

Kako da sprečite opadanje cvetova kod paradajza © Pixabay

Paradajz najbolje raste na dnevnim temperaturama između 21-29 stepeni, a ekstremne temperature može da podnese jako kratko. Ukoliko je paradajz posađen u pogrešno doba godine verovatno će da pati od odpadanja cvetova. Neke vremenske probleme moguće je izbeći sadnjom rano ili kasno cvetajućih sorti.

Kada vlaga vazduha padne ispod 40 odsto, orosite lišće sitnim kaplijcama iz baštenskog creva (na podešavanju prskalice piše „mist“). Visoka ili niska vlaga sprečava oprašivanje izazivajući otpadanje cvetova. Ova tehnika se ne upotrebljava kada je vlaga visoka ili ako biljke imaju probleme sa gljivicama.

Kada temperatura pređe 29 stepeni koristite mrežu za zasenu. Isto tako, kada temperatura padne ispod 15 stepeni koristite zaštitu od hladnoće. Držite biljke u idealnom temperaturnom rasponu kako biste im omogućili dobro oprašivanje.

Osim na temperaturne razlike, paradajz je osetljiv i na nedostatak vode. Osigurajte dovoljno vode da korenska zona bude vlažna tokom čitave vegetacijske sezone, ali ne i mokra. Previše ili premalo vode doprinosi opadanju cvetova i neujednačenom rastu ploda. Zalivajte paradajz jednom ili dva puta nedeljno.


Što se tiče prihrane, paradajz prihranjujte đubrivom sa malo azota, poput NPK 6-24-24 ili 8-32-16. Velika ili mala količina azota može, takođe, da utiče na opadanje cvetova.

Izvor: Home guides

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica