Pravo je vreme da zaštitite soju od korova!

Pravo je vreme da zaštitite soju od korova!

Mnogo je specifičnosti i aspekata o kojima je potrebno voditi računa prilikom primene herbicida za zaštitu soje od korova. Činjenice koje se moraju uzeti u obzir kod suzbijanja korova su njihovo nicanje zajedno sa usevom, mnogo veća kompetitivna sposobnost korova, naročito u ranim fazama porasta kada je i njihovo prisustvo najpogubnije po usev, i njihov brz rast zbog dovoljno svetlosti.
 

Dynox-ikarus ©Agromedia

 

Soja, širokoreda kultura, seje se od polovine aprila, a poslednjih godina i nešto ranije zbog povoljnijih vremenskih (temperaturnih) uslova, odnosno kada se setveni sloj zemljišta zagreje na 100C. Nicanje soje traje desetak dana, kada je suma efektivnih temperatura, koje su potrebne da biljka iznikne, 100. Nakon nicanja soje javljaju se i korovi. Nekada je njihova pojava ravnomerna, a nekada razvučena. To je veoma važan podatak za suzbijanje korova jer je bitno strategiju suzbijanja prilagoditi spektru i pojavi korova.
 

Novi preparat Sencor plus, osim što ima poboljšanu formulaciju i lakše se primenjuje, odlično suzbija i najopasnije korove u soji, kao što su ambrozija i pepeljuga.

U poslednje vreme poljoprivredni proizvođači sve češće primenjuju zemljišne preparate jer tako „dobijaju na vremenu“, odnosno primenom preparata protiv korova posle setve, a pre nicanja, tako da dobijaju slobodu da kasnije rade neke druge stvari i ne razmišljaju o korovima.

Novi preparat Sencor plus, osim što ima poboljšanu formulaciju i lakše se primenjuje, odlično suzbija i najopasnije korove u soji, kao što su ambrozija i pepeljuga. Kombinacija preparata Sencor plus 0,4 – 0,45 l/ha i Mont 1,2 – 1,4 l/ha, uz barem 7 mm padavina, ostavlja parcelu čistu od korova i nesmetan rast useva bez konkurencije korova.
 

Soja © Agromedia


Primena preparata po nicanju soje zavisi od ravnomernosti nicanja korova. Ukoliko je nicanje ravnomerno, preparati se mogu primeniti odjednom, a ako je nicanje razvučeno, onda je doze potrebno podeliti i primeniti iz dva puta – split – u razmaku od 7 do 12 dana.

Vreme primene je od 1 do 3 troliske prema uputstvima. U praksi, potrebno je pratiti pojavu korova i tretirati ih u ranijim fazama porasta, a to često može biti i pre faze prve troliske. Dakle, najbitnije je pratiti pojavu i porast korova.
 


Ukoliko je nicanje korova ravnomerno, preparati se mogu primeniti odjednom, a ako je nicanje razvučeno, onda je doze potrebno podeliti i primeniti iz dva puta (split) u razmaku od 7 do 12 dana.

Preparat Dynox ima odlično delovanje na veliki broj širokolisnih i jednogodišnjih uskolisnih korova. U potpunosti zaustavlja palamidu u porastu koja nije prešla 6 listova. Dobro suzbija ambroziju, gorušicu, čičak, kereće grožđe itd. Dakle, ukoliko u parceli nemate štir, pepeljugu i tatulu, Dynox ili preparat Ikarus, koji suzbija i tatulu, biće vam sasvim dovoljni.


U kombinaciji sa herbicidom Symphony rešava se i problem pepeljuge, dok za suzbijanje štira preporučujemo dodavanje preparata Bentamark herbicidima Dynox ili Ikarus.

 

Preparat Dynox ima odlično delovanje na veliki broj širokolisnih i jednogodišnjih uskolisnih korova. 

Kombinacija koju preporučujemo, naročito u uslovimo velike zakorovljenosti i pojave svih mogućih korova, je:

  • Dynox 100 g + Bentamark 1,5 l + Symphony 8 g/ha;
  • ili u splitu, što naročito preporučujemo: I tretmanDynox 50 g + Bentamark 1,0 l
  • i nakon 7-12 dana: II tretman Dynox 50 g + Bentamark 1,0 l + Symphony 8 g

Suzbijanje višegodišnjih uskolisnih korova vrši se kada je divlji sirak visine 15-30 cm i to preparatima Kletox 1,5 l/ha i Targa super 1,5 – 2 l/ha koja odlično deluje i na trsku.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica