KRVNO BRAŠNO: ŠTA je i KAKO može da pomogne vašoj BAŠTI

KRVNO BRAŠNO: ŠTA je i KAKO može da pomogne vašoj BAŠTI

Krvno brašno je veoma hranljiv proizvod koji se dobija procesom prerade krvi zaklanih životinja. Adekvatnom termičkom obradom čuvaju se svarljivost i hranljiva vrednost, a brašno se odlikuje izuzetno visokim sadržajem esencijalne amino kiseline LIZINA.

Krvno brašno možda ne zvuči kao nešto što biste želeli u svojoj bašti, ali je zapravo veoma koristan baštenski proizvod. Dostupan je u baštenskim centrima i prodavnicama za uređenje doma. Većina baštovana ga koristi kao đubrivo, ali se može koristiti i za odbijanje štetočina, poput veverica i zečeva. Sa druge strane, može privući druga stvorenja koja možda ne želite kao posetioce u vašoj bašti.

Šta je zapravo krvno brašno?

„Krv” se u krvnom brašnu odnosi na krv koja je nusproizvod klanja koje se dešava u fabrikama za preradu mesa. Najčešće je to kravlja krv, ali može biti krv bilo koje zaklane životinje. Krv se zatim sušenjem pretvara u prah, koji se onda pakuje za prodaju kao krvno brašno.

Poreklo „brašna“ u krvnom brašnu može biti manje očigledno većini ljudi, jer se odnosi na retko korišćenu definiciju „brašna“: jelo, neprosejani prah samleven iz jestivog semena bilo kog zrna (kao što je kukuruzno brašno, na primer). Osim što se kod krvnog brašna osušena krv nije u formi zrna, već se melje u prah.

Prednosti krvnog brašna

U svojstvu đubriva, glavna prednost krvnog brašna leži u visokom sadržaju azota. Ako pogledate NPK sekvencu na pakovanju krvnog brašna, zapazićete da je, ili sami azot i ništa drugo, ili pretežno azot sa vrlo malo fosfora i kalijuma. Iz ovog razloga je krvno brašno posebno dobro za prihranu biljaka kojima nedostaje azot.

Kao sredstvo za odbijanje štetočina, glavna prednost krvnog brašna dolazi od njegovog mirisa koji neke životinje smatraju vrlo odbojnim. Na primer, to će odbiti jelene, zečeve i krtice. Ako primetite da vaše baštensko povrće nešto gricka, lagano pospite krvavo brašno po listovima i pri dnu biljke.

Krvno brašno ima i druge prednosti:

  • Ako želite da testirate efikasnost krvnog brašna za obogaćenje tla ili za odbijanje štetočina, to je lako učiniti, jer obično dolazi u malim, jeftinim pakovanjima.
  • Krvno brašno je organsko (što znači da nije hemijsko đubrivo).
  • Zakiseliće vaše zemljište, što je odlično ako imate biljke koje vole kiselinu.
  • To je đubrivo sa sporom apsorbcijom (1 do 4 meseca).

Mane upotrebe krvnog brašna

Samo zato što je „organsko“, to ne znači da možete da koristite onoliko krvnog brašna koliko želite, a da time ne izazovete neželjene posledice. Krvno brašno je koncentrisani oblik azota, a prekomerna upotreba može dovesti do drugih problema. Iako je azot odličan za negovanje lišća, prevelika količina može ometati cvetanje. Zasićenost azotom je ponekad uzročnik slabijeg cvetanja, kada biljke ne daju onoliko cveća koliko biste želeli. Prekomerne količine azota mogu čak i spaliti biljke ili, što je još gore, ubiti ih. Da biste izbegli ovakve probleme, pratite uputstva za primenu na pakovanju krvnog brašna.


Krvno brašno ima i druge nedostatke. Za velike bašte, bilo bi skupo kupiti više malih pakovanja. U ovom slučaju, bolje je kupiti veće pakovanje.

Pored toga, ne vole sve biljke kiselo zemljište koje nastaje upotrebom krvnog brašna. Izrazit miris takođe može privući u vašu baštu mesoždere, poput komšijskih pasa.

Kada koristiti krvno brašno

Koristite krvno brašno u proleće, čim uočite rast biljke. Ponovo primenite svaka 2 do 3 meseca nakon toga dok se sezona rasta ne završi. Koristite 1/2 kg do 1 kg na 10 kvadratnih metara. Upotreba 1 kg smatra se ,,teškim hranjenjem”; dok se dobro ne upoznate sa ovim proizvodom, koristite samo 1/2 kg na 10 kvadratnih metara.


Pošto korišćenje krvnog brašna nije bez rizika, najbolje je koristiti ga kao đubrivo samo kada je neophodno. Žuto lišće je često pokazatelj nedostatka azota. Ovi slabi listovi ne mogu da apsorbuju hranljive materije fotosintezom, pa je u tom slučaju primena krvnog brašna dobro rešenje za revitalizaciju biljke.


Alternative krvnom brašnu

Postoje i drugi nusproizvodi prerade životinja koji se koriste kao đubrivo, uključujući:

Đubriva od ribe: prave se od svega što je ostalo u postrojenjima za preradu ribe, uključujući kosti, krljušt i kožu. Imaju visok sadržaj azota, fosfora i kalijuma.
Brašno od perja: sastoji se od perja ptica samlevenog u pogonima za preradu živine. Slično je krvnom brašnu u smislu da obezbeđuje skoro isključivo azot.

Koštano brašno vs. krvno brašno

Krvno brašno i koštano brašno (proizvod koji se sastoji od životinjskih kostiju, prikupljenih iz klanica, kuvanih na pari a zatim samlevenih) zvuče dosta slično i zaista imaju neke sličnosti. Krvno brašno i koštano brašno potiču od životinja; koriste se kao organsko đubrivo sa sporom apsorbcijom; prodaju se u obliku koji izgleda praškasto. I jedno i drugo može uništiti biljke kada se koristi u prevelikoj količini i mogu privući pse.

Međutim, njihove razlike su ono što će uticati na vašu odluku koje od njih ćete kupiti.

Krvno brašno

  1. Snabdeva biljke azotom
  2. Podržava zdrav rast lišća
  3. Primenjuje se na lukovicama koje cvetaju u proleće, čim se primeti rast

Koštano brašno

  1. Snabdeva biljke kalcijumom i fosforom
  2. Podržava cvetanje i zdrav razvoj korena
  3. Primenjuje se na lukovicama koje cvetaju u proleće a koje se sade u jesen

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica