Kako dodati fosfor u tlo: 8 različitih načina za kvalitet zemljišta

Kako dodati fosfor u tlo: 8 različitih načina za kvalitet zemljišta

Ako vaša bašta slabo daje prinose, moguće je vrlo da vašem tlu ili nedostaje fosfor ili je biljkama onemogućeno da ga koriste.

Prekomerno đubrenje, oticanje, ispiranje, prevelika kiselost, zbijanje tla, neadekvatne upotrebe herbicida i pritisak insekata mogu dovesti do lošeg unosa fosfora. Za ove situacije, trebalo bi da znate kako da dodate fosfor u svoje zemljište.

Fosfor za baštu

 

Najbrži način za dodavanje dostupnog fosfora je primena đubriva sa većim procentom fosfora u odnosu NPK, kao što je 10-20-5. Ali ako je unos kod biljaka osnovni uzrok, dodavanje regeneratora za oslobađanje fosfora vezanog u tlu je efikasnije sa manjim potencijalom za nakupljanje koje može izazvati dodatne probleme. U nekim slučajevima, najbolji lek može biti kombinacija oba. Test tla može precizno utvrditi uzrok i pomoći vam da odaberete najbolji pristup za ispravljanje problema.

 

Šta fosfor radi za tlo?

 

Fosfor je jedan od tri elementa neophodna za rast svih biljaka. Zajedno sa azotom i kalijumom, fosfor je P u formuli NPK koja se nalazi na etiketama baštenskog đubriva. Obezbeđuje sekundarne minerale i podržava unos hranljivih materija potrebnih za rani rast korena, razvoj biljnih ćelija i semena, otpornost na zimu i efikasno korišćenje vode. Podržava fotosintezu i pomaže u proizvodnji hlorofila koji lišću daje zelenu boju.

Fosfor je prirodni element u svim zemljištima, ali ne uvek u obliku koji omogućava biljkama da ga koriste.1 Znaci nedostatka fosfora uključuju zaostajanje u rastu, slabe stabljike, odumiranje, žutu ili crveno-ljubičastu promenu boje na listovima, sitnim ili deformisanim plodovima i cveće i neuspele žetve.


8 načina da unesete fosfor u zemljište

Fosfor za baštu

Evo osam načina da povećate raspoloživi fosfor i poboljšate performanse biljaka u vašoj bašti.

 


01 od 08 Visoko fosforna đubriva

 

Komercijalna đubriva sa većim procentom fosfora oslobađaju ga za trenutnu apsorpciju biljaka i mogu biti označena kao pojačivači cvetanja ili pojačivači cvetanja. To mogu biti tečnosti, granule ili folijarni sprejevi koji deluju brzo i stvaraju cvetove na povrću, voću i ukrasnim biljkama. Komercijalna đubriva se brzo iscrpljuju i ponovljene primene mogu naštetiti biljkama sa nakupljanjem soli i uticati na pH ravnotežu. Primenjen u jesen, upotrebljivi fosfor može da ostane u zemljištu do šest meseci.


 

02 od 08 Stajnjak kao đubrivo

 

Svi stajnjaci dodaju fosfor zemljištu, ali u relativno malim količinama. Pileće i konjsko đubrivo sadrže najveće količine sa oko 80 procenata odmah uneseno u zemljište. Sveže stajnjak sadrži patogene i može izgubiti neke hranljive vrednosti tokom starenja. Ipak, đubrivo kompostirano na visokoj temperaturi i dobro odležano stajnjak su najsigurniji izbor za jestive useve. Takođe se može raširiti sveže u jesen i obrađivati u proleće.

 

03 od 08 Koštano brašno kao izvor za fosfor

 

Organsko đubrivo koje hrani biljke od jednog do četiri meseca, koštano brašno je fini ili krupni prah samleven od životinjskih kostiju i otpadaka prerade životinja. Sadrži veliku količinu fosfora od 12 do 24 procenta koji je odmah dostupan biljkama. Obično se primenjuje jednom godišnje u vreme sadnje, ali takođe može povećati fosfor za pojedinačne biljke ili useve bočnim obradama i zalivanjem. Najbolje se razlaže u zemljištu sa izbalansiranim do blago kiselim zemljištem.

 

04 od 08 Riblja emulzija

 

Riblja emulzija obezbeđuje povećanje fosfora biljkama sa brzim rezultatima kada se koristi kao folijarni sprej. To je organsko đubrivo napravljeno od cele ribe i nusproizvoda ribarske industrije. Deluje brzo, ali se takođe brzo troši i može se primenjivati po doslednom rasporedu tokom vegetacije. Za razliku od komercijalnih formula, riblja emulzija ne uzrokuje akumulaciju štetnih soli u zemljištu.

 

05 od 08 Kompost od crva

 

Kompost sa odlivcima od crva je organski dodatak zemljištu koji može dodati malo fosfora zemlji, ali što je još važnije, oslobađa postojeći fosfor. Ako vaši rezultati ispitivanja tla pokažu adekvatne nivoe fosfora, ali vaša bašta ima problema, odlivke od crva pomažu da se eliminiše problem lošeg unosa. Ovo je specijalni organski regenerator zemljišta sa dosta mikro-hranljivih sastojaka, ali zahteva posebne materijale i opremu, a komercijalno prodati proizvod može biti skup.

 

06 od 08 Kompost kao izvor za fosfor

 

Kompost je regenerator zemljišta sastavljen od organskih materijala koji su delimično razbijeni pre dodavanja zemljištu. Može se primeniti pre, posle ili u vreme sadnje i obrađivati obradom ili kopanjem. Kompost zamenjuje osiromašeni azot, fosfor i kalijum, kao i sekundarne minerale i hranljive materije, međutim, vrlo malo fosfora je odmah dostupno biljkama. Ovo čini kompost kontinuiranom praksom za poboljšanje performansi tla uz najveću korist od ponovljenih godišnjih aplikacija.

 

07 od 08 Kreč pun fosfora

 

Fosfor se najbolje razlaže u zemljištu sa uravnoteženim pH nivoom od 7 do 7,5. Kiselo tlo ga može vezati i sprečiti biljke da ga koriste. Kada rezultati ispitivanja tla pokažu visoku kiselost, vrtni kreč može uravnotežiti pH i osloboditi fosfor koji je ranije bio nedostupan. Sastoji se od granulisanog krečnjaka ili dolomita sa visokim koncentracijama kalcijuma i magnezijuma. Kreč se primenjuje jednom neposredno pre sadnje.

 

08 od 08 Kameni fosfat

 

Kameni fosfat je iskopana stena sa visokim nivoom fosfora. Bazalt, granit i riolit su primeri ove vrste stena. Meki fosfat je praškasta forma koja se dodaje zemljištu u vreme sadnje. Kameni fosfat se takođe koristi u većem obliku kao dekorativni malč. Ovo je oblik sporog oslobađanja kome je potrebno pet godina da se potpuno pokvari.

 

Fosfor za baštu

 

Koji je najbrži način za povećanje fosfora u zemljištu?

 

Komercijalno đubrivo sa većim procentom NPK fosfora, kompostirani stajnjak i emulzija folijarne ribe brzo povećavaju raspoloživi fosfor.

 

Šta je dobar izvor za fosfor za biljke?

 

Pileće i konjsko đubrivo, koštano brašno, riblja emulzija i kameni fosfat su dobri izvori fosfora za biljke. Đubriva sa većim drugim brojem, kao što je 10-20-5, deluju brzo da povećaju fosfor za biljke.

 

Da li Epsom so sadrži fosfor?

 

Epsom so ne sadrži nijedan od primarnih elemenata potrebnih biljkama; azot, fosfor ili kalijum. Sastoji se od magnezijuma, sumpora i kiseonika.

 

Izvor: the Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica