Kako suzbiti pepelnicu graška

Kako suzbiti pepelnicu graška

Gljiva latinskog naziva Erysiphe pisi parazitira na velikom broju biljnih vrsta. Od baštenskih leguminoza najćešće napada grašak.

Grašak - © Pixabay

Dešava se da grašak u tolikoj meri bude napadnut da sve lišće bude pokriveno pepeljastom skramom, usled čega nastaje prevremeno sušenje biljaka.

Simptomi se manifestuju na taj način da svi delovi graška bivaju prekriveni beličastom prevlakom, koju čine micelije i konidije. Gljiva se razvija epifitno, prevashodno na lišću, koje se prevremeno suši. Sušenje lišća nepovoljno utiče na razvoj mahuna i formiranje zrna. Mahune se ili ne obrazuju ili slabo razvijaju, a zrno ostaje sitno i šturo.

Gljiva se razmnožava prvenstveno konidijama. Konidije se rasejavaju vetrom i ostvaruju zaraze direktnim probijanjem kutikule. Za njihovo razvijanje nije neophodna kap vode, ali se one intezivnije formiraju pri povećanoj vlažnosti vazduha. Parazit prezimljava micelijom na domaćinima (žetveni ostaci, seme), koja u proleće reprodukuje masu konidija.

Zaštita graška od pruzrokovača pepelnice je relativno izvodljiva, jer se ovaj parazit može uspešno suzbijati agrotehničkim merama (setva deklarisanog semena, gajenje otpornih sorti, plodored, ranija setva graška i uništavanje korova) i hemijskim merama, kao što je primena preparata na bazi aktivnih materija: sumpor, kresoksim-metil, piraklostrobin u kombinaciji sa boskalidom.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl.inž. Siniša Nedeljkovic 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica