6 razloga da uvrstite artičoku u vašu ishranu

6 razloga da uvrstite artičoku u vašu ishranu

Od svojih listova, pa sve do srca, artičoke su izuzetno ukusne, ali i hranljive. Uspeli smo da sve prednosti njihovog konzumiranja u ishrani svedemo na ovih 6 razloga zbog kojih ćete sigurno želeti da ih uvrstite u vaš jelovnik. Evo koji su to razlozi.

Artičoka u ishrani ©Pixabay

 

1.Sadrže visok nivo antioksidanata

Artičoke su superhrana u svakom smislu te reči. Fitonutrijenti u sastavu ove biljke su dobar izvor antioksidanata, a studije iz 2006. godine pokazale su da jedna porcija ovog povrća sadrži više antioksidanata nego hrana koja se tradicionalno smatra bogatom ovim sastojcima, kao što je tamna čokolada, borovnice ili crveno vino.

Evo zašto je borovnica zdravija od čipsa!

2.Dobar su izvor dijetetskih vlakana

U 120g artičoke nalazi se neverovatnih 10,3g dijetetskih vlakana, što je čini moćnim oružjem za unapređenje generalnog zdravlja vašeg digestivnog trakta.

Artičoka u jelu ©Pixabay

 

3.Snižavaju holesterol

2001. godine rađena je studija na osnovu uzorka od 143 osobe koje su patile od visokog nivoa holesterola. Rezultati su pokazali da se onim pacientima, koji su u periodu od 6 meseci svakoga dana dobijali 1800 mg ekstrakta lista artičoke, nivo lošeg holesterola smanjio oko 20%.

Zamrznuto povrće nekad može biti zdravije od svežeg?


4.Hrane mozak

Konzumacijom artičoke možete zadovoljiti 12% ukupne dnevne potrebe za vitaminom K. Ovaj vitamin vam može pružiti zaštitu od nervnih oštećenja, i time sprečava bolesti kao što su senilnost i Alchajmerova bolest.

Sveža artičoka ©Pixabay

 


5.Štite jetru

Artičoke, ekstrakt lista artičoke, ali i njihove drške odavno se preporučuju za unapređenje zdravlja jetre. Od svih fitonutrijenata koje ova biljka ima, cinarin i silimarin imaju najjači pozitivan uticaj na zdravlje ovog organa.

6.Čini vaše kosti zdravijim 

Već smo spomenuli da je ovo povrće bogato vitaminom K. Osim za zdravlje vaših moždanih funkcija, ovaj vitamin može pomoći i kod vaskularne kalcifikacije (kalcifikacije krvnih sudova), tako što će je umanjiti.


Još jedna interesantna činjenica u vezi sa ovim vitaminom je da on igra važnu ulogu kod formiranja kostiju, i doprinosi zdravlju koštanog sistema.

Meso insekata kvalitetnije od govedine?

Artičoke ©Pexels

 


Postoji još mnogo prednosti korišćenja artičoke u vašoj ishrani koje nisu uvrštene ovde, a nadamo se da smo vas ovim činjenicama bar malo za to zainteresovali.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica