Kako se koristi SO za uništavanje KOROVA?

Kako se koristi SO za uništavanje KOROVA?

So za ubijanje korova? MOŽE! Suočavanje sa korovom u bašti je zadatak od kojeg se većina baštovana plaši. Ručno, njihovo eliminisanje oduzima mnogo vremena i ponavlja se i previše često, ali mnogi baštovani takođe žele da izbegnu korišćenje komercijalno dostupnih hemijskih herbicida jer predstavljaju rizik za životnu sredinu i zdravlje.

zaštita bilja so protiv korova

 

Imajući to u vidu, postoje neki netoksični herbicidi koji se mogu koristiti za efikasnu kontrolu korova u bašti. Naime upravo je efikasna obična kuhinjska SO za ubijanje korova. Iako nijedan herbicid nikada ne može biti označen kao zaista „bezopasan“ u bašti (njihova glavna svrha je ipak da ubiju neželjene biljke!), so (ili natrijum hlorid) je prirodno rešenje koje dobro deluje na dosadan korov.

 

Može li se koristiti so za uništavanje korova?

nejodirana so protiv korova

Ukratko, so je efikasan netoksičan herbicid. Međutim, nije sva so stvorena jednaka kada je u pitanju kontrola korova. Mora se koristiti obična jodirana ili nejodirana kuhinjska so. Proverite pakovanje da biste bili sigurni da koristite natrijum hlorid, a ne magnezijum sulfat (Epsom soli), kamenu so ili morsku so za ubijanje korova.

 

Kada koristite so kao herbicid, potrebno je pažljivo je primeniti. Može lako da ubije okolne biljke ili da se uvuče u zemlju i da utiče na njeno dugoročno zdravlje.


 

Previše soli može čak i sterilisati zemljište tokom vremena. Kao takva, može se najefikasnije koristiti za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama do kojih vam je stalo u bašti, kao što je korov koji se probija kroz pukotine na asfaltu ili trotoaru, ili raste između kamenja na dvorištu.

VIŠE:


Radovi u aprilu: Borba sa korovima kulminira u proleće

Hemija soli: kako so deluje i  ubija korove?

 


So (natrijum hlorid) deluje na uništavanje korova dehidracijom biljaka i narušavanjem unutrašnje ravnoteže vode u ćelijama biljke. Pošto je so rastvorljiva u vodi, najefikasnije se primenjuje kada se pomeša sa vodom jer to olakšava apsorpciju korova. Natrijum hlorid je veoma toksičan za sve biljke, zbog čega se mora voditi računa o njegovoj primeni. Uopšteno govoreći, so je najbolje koristiti kao herbicid za male bašte ili suzbijanje korova.

 

Kako koristiti so kao herbicid?

so protiv korova

Sol je najefikasnija kao herbicid kada se pomeša sa vodom. Preporučena jačina mešavine slane vode zavisi od toga gde planirate da primenite herbicid. Ako nanosite so na korov u baštenskom delu sa drugim biljkama koje ne želite da ubijete, trebalo bi da počnete sa slabijom mešavinom — kao što je mešavina soli i vode u razmeru 1:2.

MOŽDA VAM JE ZANIMLJIVO I…:

Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i LEK

Alternativno, ako primenjujete so za ubijanje korova u oblasti gde dugotrajno zdravlje zemljišta nije problem (kao što je između kamena na terasi, pukotina na prilazima, itd.), može se napraviti mnogo jača mešavina, kao što je 2:1 ili 3:1. Ova količina soli će definitivno uticati na pH nivoe zemljišta tokom vremena i može dovesti do toga da ono postane sterilno.

 

Rastvore slane vode treba nanositi direktno na lišće korova. Izbegavajte natapanje korena mešavinom da biste zaštitili okolno zemljište i biljke. Slana voda se može naneti pomoću boce sa raspršivačem ili se može sipati iz kontejnera. Ako u blizini ima drugih biljaka, obilno ih zalijte nakon nanošenja herbicida na korov da biste isprali svu slanu vodu koja je dospela u okolno zemljište. U uskim gredicama i povrtnjacima, tretman slanom vodom se ne preporučuje.

 

ČITAJTE I…: Malčiranje zemljišta: Kako da SPREČITE KOROV na prirodan način

Sol u odnosu na druge netoksične herbicide

 

Postoji nekoliko drugih ‘netoksičnih’ herbicida koji su popularni među kućnim baštovanima ako ne planirate da koristite samo so za ubijanje korova. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, i nijedna opcija nije rešenje za sve.

 

Sirće za domaćinstvo je jedna od opcija, iako je manje efikasna od hortikulturnog sirćeta koje sadrži veće koncentracije sirćetne kiseline. Ove vrste sirćeta, kada se pomešaju sa solju i vodom, imaju potencijal da dobro kontrolišu korov. Kao i kod mešavine soli i vode, sirće se mora primenjivati pažljivo jer može da promeni pH ravnotežu zemljišta tokom vremena – utičući na rast budućih biljaka.

 

Kipuća voda se takođe može koristiti do određenog stepena efikasnosti. To je odlična opcija za rešavanje klastera teškog korova u baštenskom krevetu, jer voda neće imati zaostalih efekata na tlu. Međutim, kao i kod većine drugih herbicida, kipuću vodu treba nanositi na baštu veoma pažljivo kako ne biste oštetili biljke koje ne želite da ubijete.

 

Iznenađujuće, vatra je još jedan metod ‘netoksične’ kontrole korova koji koriste baštovani. Vatra spaljuje korov koji se pojavljuje, uzrokujući štetu na strukturnom nivou. Dok će kontrola požara trajno ukloniti jednogodišnji korov, ona ne ubija korenje otpornijih višegodišnjih korova. Mašine za paljenje korova mogu se kupiti online ili u većini baštenskih centara ili rasadnika.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica