Malčiranje zemljišta: Kako da SPREČITE KOROV na prirodan način

Malčiranje zemljišta: Kako da SPREČITE KOROV na prirodan način

Koje god biljke da gajimo, najvažnije je da ih pokrivamo, tj. da zemljište nikad ne bude “golo”. Taj princip se naziva malčiranje ili narodski rečeno “pokrivka”. Predrag Paunović, stručnjak za permakulturu, otkriva kako da to pravilno uradimo, sprečimo korov i obezbedimo uspeh naše biljke.

Malč ili “pokrivka” može biti tzv. živi malč ili mrtvi malč. Živi malč čine žive biljke kao što su pokrovni usevi. Sa druge strane, mrtvi malč je sve ono što je već završilo svoju vegetaciju. Na primer slama i pokošeno bilje koje je završilo svoju vegetaciju na livadi. Pokrivka može biti slama, lišće, karton, seno, sveža trava i u suštini sve čime možete da pokrijete tlo i što će da se razgrađuje.

Da biste napravili jednu leju za gajenje povrća koje ćete “pokrivati”, dobro je da tu određenu parcelu oivičite nečim (na primer kanapom), kako biste znali da je to leja na koju se ne sme gaziti. Najbolje je da veličina te parcele bude takva da kada čučnete rukom možete da dohvatite polovinu leje.

Zašto postavljamo malč i koji je najbolji za naše biljke?

Stavljanje malča ima više funkcija. Prvo, biljka je zaštićena, zemljište nije golo i kada pada kiša ne sabija zemljište već udara u malč. Voda se usporava tako da zemljište što više vode upije postepeno. Takođe, malč odbija štetno sunčevo zračenje i može biti skrovište za brojne korisne inskete koji biljku štite od biljnih štetočina poput.

Tako vrstu malča biramo u odnosu na biljku koju gajimo. Odnosno, kao što smo pričali u jednoj od prethodnih epizoda, potrebno je da znamo da li želimo da pospešimo razvoj gljivica ili bakterija u tlu.

Zato su slama, lišće, karton, drveni čips i svaki drugi celulozni materijal – hrana za gljivice. A svežu travu i sveže seno koristimo za povećavanje bakterija.

Da li je bolje koristiti živi ili mrtvi malč?

Uvek je bolje koristiti živi malč. Tada koren raste u zemljištu i luči izlučevine koje posepšuju razvoj mikroorganziama.

Međutim, i ukoliko ne stignete da posejete pokrovni usev – najbolje je da stavite karton na posotojeću travu koja je porasla i tako sprečite da korov raste. Karton će se polako razlagati, privući gliste i pospešiće razvoj gljivica. Na karton stavite prevrelo đubre ili neki drugi organski materijal nalik kompostu. Zatim u to posadite biljke i preko stavite odgovarajući malč.


Tako ćete biti sigurni da će vaša biljka uspevati i da će uticaj korova biti minimalan.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica