12 stvari koje NIKADA ne treba KOMPOSTIRATI!

12 stvari koje NIKADA ne treba KOMPOSTIRATI!

Danas je kanta ili prostor za kompost stvar ekonomičnog i održivog načina razmišljanja. Međutim i u te kante se ubacuju mnoge stvari koje ne bi trebalo, a koje bašti mogu da nanesu više štete nego koristi. Zato smo napravili listu stvari koje nikada ne treba kompostirati.

1. Proizvodi od testa

To uključuje kolače, testeninu i većinu pekarskih proizvoda. Ukoliko stavite bilo šta od testa na gomilu komposta poslali ste pozivnicu štetnim insektima.

2. Ulje za pripremu hrane

Ukoliko prospete na kompost ulje koje ste koristili u pripremi hrane, ono će manjim životinjama i insektima mirisati na hranu i ništa ih neće sprečiti da do nje i dođu. Takođe, možete da poremetite ravnotežu vlage komposta.

3. Bolesne biljke

Jako je važno da se bilo koja biljna masa dobro pregleda pre nego što se ubaci u kompost. Ne želite da prenesete gljivične i bakteriske infekcije na vaše nove biljke.

4. Štampani i plastificirani papir

Dugačka je lista štampanih papira i kartona, a uključuje časopise, kataloge, flajere, razna pakovanja. Danas se kutije premazuju tankim slojem laka, koji nije klasična plastifikacija, ali je jednako toksičan.

5. Ljudski i životinjski izmet

Kada se kaže životinjski, prvenstveno se misli na mesoždere. Prostirke i izmet biljojeda je, naravno, koristan, ali u manjim količinama.

6. Mesni proizvodi

Ovo uključe kosti, krv, ribu i životinjske masti. Sve to je još jedan magnet za štetočine.

7. Mlečni proizvodi

Suzdržite se od kompostiranja mleka, sira, jogurta…Iako će se sigurno razgraditi, atraktivni su za štetočine.


8. Pirinač

Kuvani pirinač je neobično plodno tlo za razmnožavanje nekoliko vrsta bakterija koje ne želite u svojoj kompostnoj gomili. Sirovi pirinač privlači vaši, moljce i slične insekte.

9. Invazivne baštenske biljke

Maslačak, bršljen, kudzu ili japanska detelina su primeri biljaka ili korova koje će vašu gomilu komposta verovatno smatrati odličnim staništem za razvoj, a ne za razlaganje.


 

10. Piljevina

Piljevina je dobra samo ukoliko znate da drvo nije obrađivano. Ukoliko ne znate, nemojte da je dodajete.


11. Orah

Orah sadrži juglon, prirodno jedinjenje koje se nalazi u lišću i drugim delovima, poput grnačica, u kori, u cvetu, omotaču plodova. Određene biljke su osetljive na ovo jedinjenje, kao što su paradajz, paprika, krompir, patlidžan, kupus, petunije, hrizanteme, hortenzije… U prisustvu juglona mogu da uspore razvoj, da počnu da žute i venu.

12. Kiselo voće

Citruse, poput limuna, ne treba dodavati u kompostnu gomilu, jer zapravo mogu da ubiju dobre bakterije koje pomažu kompostu da se razloži.

Izvor: Tree Hugger

Komentari (1)

Marko

2020-11-10 08:28:00

“Kada se kaže životinjski, prvenstveno se misli na mesoždere. Prostirke i izmet biljojeda je, naravno, koristan, ali u manjim količinama.”

Ovo naprosto nije tacno. Izmet svih prezivara i biljojeda je jedan od najboljih i osnovnih materijala za kompostiranje, narocito uz pomoc kalifornijskih glista. Od njega se dobije najkvalitetnije prirodno đubrivo-glistenjak koji se ne može porediti sa klasičnim kompostom jer je 5 do 10 puta kvalitetniji po sastojcima.

Agromedia

2020-11-10 11:30:50

Poštovani Marko,

Hvala Vam što nas pratite i čitate. U članku piše da je od biljojeda korisno, a naglašava se da se od mesoždera ne koristi. Kompost bi trebalo da sadrži kombinaciju različitih materijala, jer se povećava njegova nutritivna vrednost za biljke. Slažemo se potpuno sa vama za glistenjak. Ukoliko želite da pročitate više o glistenjaku možete da nađete ovde

Srdačan pozdrav,
Vaš Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica