Kako efikasno suzbiti lozinu štitastu vaš

Kako efikasno suzbiti lozinu štitastu vaš

Pažnja vinogradara je s pravom usmerena na suzbijanje prouzrokovača plamenjače, pepelnice, sive truleži i ostalih patogena vinove loze. Međutim, potrebno je obratiti pažnju i na pojedine štetočine vinove loze.

Održavanje vinograda - © Adama

Štetočina

Lozina štitasta vašPulvinaria vitis je česta u našim vinogradima, ali se retko javlja masovno. Ženka je ovalnog oblika, tamnobraon boje štita. Ima jednu generaciju godišnje. Ženka polaže jaja u belu voštanu jajnu vreću (tokom maja meseca), koja je dvostruko veća od tela. Mlade larve se javljaju obično u junu i prelaze na lišće i zelene izbojke. U jesen prelaze na drvenaste delove gde prezimljavaju. Larve isisavaju sokove i na taj način mogu prouzrokovati ozbiljnije štete u vidu preranog opadanja listova.

Zaštita vinograda - © Adama

Kada vršiti zaštitu

Zaštita se obavlja u fazi mirovanja ako se utvrdi prisustvo larvi u čaurama ili u toku vegetacije. Kasnije je zaštita otežana zbog prisustva štita. Pravi trenutak za suzbijanje tokom vegetacije je upravo nastupajući period (tokom juna meseca), kada dolazi do piljenja i pojave larvi koje migriraju na lišće i na mladare, i u tom trenutku nisu pokrivene štitom.

Formiranje grozdova - © Adama

Preporuka za suzbijanje lozine štitaste vaši

Stručnjaci kompanije Adama savetuju da je efikasna upotreba preparata Pyrinex® 48 EC.  Pyrinex® 48 EC je insekticid sa kontaktnim, digestivnim i inhalacionim delovanjem, a ovim tretmanom ujedno se radi i zaštita od cikada.

 


Sponzorisan članak
Adama SRB DOO
Bulevar Mihaila Pupina 6
11070 Novi Beograd
Tel: +381 11 785 85 00
Faks: +381 11 220 00 71
https://www.adama.com/srbija/sb/

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica