Kako do dobrog i kvalitetnog roda paprike

Kako do dobrog i kvalitetnog roda paprike

Miloš Crnjanski, povrtar iz Gospođinaca kod Žablja, proizvodnjom paprike bavi se profesionalno i na velikim površinama. Roba sa njegovih njiva zbog svog lepog izgleda i kvaliteta uvek ima kupce, a to se, kaže ovaj domaćih, postiže sa mnogo rada, truda i znanja, ali i uz pravog poslovnog partnera i odgovarajuće stručne savete. 

Miloš Crnjanski več godinama sarađuje sa kompanijom „Agromarket“ kada je reč o primeni hemijskih preparata u paprici, a ove godine odlučio je da proba i njhova „Fitofert“ đubriva.

Shvatio sam da su Fitofert đubriva jeftinija od ostalih, pa sam otišao da se raspitam. Do sada sam probao mnoga đubriva, ali niko nije želeo da mi pomogne i kaže mi koju vrstu kada treba da primenim. Fitofert, na primer, u ponudi ima 5 vrsta kalcijuma. Druge kuće imaju svega jednu vrstu“, navodi Crnjanski.
 

Paprike - ©Agromedia 

Kako bi efekti „Fitofert“ đubriva na imanju ovog domaćina bili najbolji mogući, on je zajedno sa „Agromarketovim“ stručnjacima najpre uradio analizu zemljišta, ali i vode, a zatim su, u skladu sa dobijenim rezultatima, napravili odgovarajući program za đubrenje paprike.

Na ovoj parceli primenjivana su Fitofert đubriva od samog početka vegetacije, posle setve, pa sve do berbe. Kada je paprika bila u fazi 4 do 8 listova počeli smo sa primenom đubriva Fitofert Kristal 10:40:10,  u kombinaciji sa humis startom. Ta kombinacija doprinosi boljem razvoju korenovog sistema i ukorenjavanju biljke, pa samim tim i korišćenju više hraniva iz zemljišta. Nakon toga koristili smo Fitofert kristal 20:10:20 iz naše zelene linije. To  je doprinelo razvoju zelene mase biljaka“, rekao je Milan Kusalo, predstavnik kompanije „Agromarket“.
 

Paprike u korpi - ©Agromedia 

Fitofert kristal 20:10:20 sadrži aktivatore fizioloških funkcija. Nakon njega, na ovim njivama primenjivao se Fiofert Kristal Peper sa formulacijom 11:7:33, 4% magnezijum oksida i odgovarajućim mikroelementima. Ovo đubrivo ima savršeno izbalansiran nivo hraniva koja odgovaraju paprici, pa ga je zato naš domaćin, u kombianciji sa Bioflexom L preko folijarnog tretmana, koristio od sredine sve do kraja proizvodnje paprike.  

Bioflex L je biostimulator koji se sastoji iz ekstrakta algi, amino kiselina i organskih kiselina. On pospešuje razvoj biljaka i pomaže im da lakše prebrode stresne uslove, kao što je ove godine bila suša. Biljka je posle primene ovog preparata potpuno normalno obavljala svoje funkcije i stvarala hranu koja joj je bila potrebna za život“, dodaje Milan Kusalo.
 

Za preventivno suzbijanje bakterioze naš domaćin koristio je fungicid Funguran OH u kombinaciji sa Penkozebom. 

Osim vodotopivih đubriva stručnjaci su procenili da bi na ovim parcelama bilo dobro raditi i folijarne tretmane đubrivima Fitofert Bor Max 20 i Calcijum organo 30. Osim toga, kada je reč o zaštiti paprike, za preventivno suzbijanje bakterioze naš domaćin koristio je fungicid Funguran OH u kombinaciji sa Penkozebom. Za suzbijanje tripsa primenjivao je preparat Teppeki, 500 WG, sa aktivnom materijom Flonikamid.

Pored Teppekija koristili smo i insekticid Exirel. Reč je o preparatu koji smo ove godine uvezli na tržište. On je veoma kompletan, deluje na sve vrste insekata i sigurno daje zadovoljavajuće rezultate“, navodi Ivan Valent, predstavnik kompanije “Agromarket”.
 

Paprike - ©Agromedia 

Osim svih ovih proizvoda koje je naš domaćin koristio za ostvarivanje vrhunskih rezultata u proizvodnji paprike, u kompaniji „Agromarket“ možete da pronađete i najrazličitije preparate za zaštitu, kao i sve vrste mineralnih, vodotopivih, specijalizovanih đubriva i oplemenjivača zemljišta i za gajenje drugih povrtarskih, ali voćarskih kultrura.

Sagovornici:
Miloš Crnjanski, povrtar iz Gospođinaca

dipl. inž. Milan Kusalo, Agromarket

dipl. inž. Ivan Valent, Agromarket

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.