Kako da sprečite crnu pegavost i plamenjaču povrća

Kako da sprečite crnu pegavost i plamenjaču povrća

Povrtarstvo kao jedna od veoma osetljivih proizvodnji, ne prašta ni najmanje greške bilo da je u pitanju tehnologija gajenja ili još važnije – zaštita. Najveći problemi u proizvodnji povrća koji se javljaju pri promenljivim vremenskim prilikama jesu crna pegavost i plamenjača.

Zaštita paradajza i krompira - © Pixabay 


Plamenjača
je veliki problem koji se javlja bilo da je sušna ili kišna godina. Ako pogledamo samo naziv bolesti asociraće na toplotu i suvo vreme, ali kod ovog oboljenja je potpuno drugačije. Naime, da bi se ostvarila infekcija plamenjačom neophodno je prisustvo vlage i odgovaraju joj niske temperature sa minimumom od 10 °C i tada dolazi do primarne infekcije.

Crna pegavost je takođe veoma rasprostranjeno oboljenje i sve više i više pravi problema u povrtarskoj proizvodnji. U slučaju visokog intenziteta zaraze, listovi prevremeno propadaju, što se u značajnoj meri odražava i na prinos. Umerene temperature, visoka vlažnost vazduha, i produženo vlaženje listova zbog rose ili navodnjavanja pogoduju razvoju patogena. Periodi vlažnog i suvog vremena takođe pospešuju razvoj crne pegavosti.

Najzastupljenija povrtarska kultura na parcelama širom Srbije je krompir, čiji prinos se može u potpunosti uništiti od plamenjače i crne pegavost lista i stabla. Važno je zapamtiti da plamenjača može da zarazi kako mlade, ponikle biljke krompira tako i tokom cele vegetacije starije biljke sve do kraja vegetacije. Dok je crna pegavost bolest starijeg lišća koja može da pređe i na novo formirano lišće.

Zaštita paradajza i krompira - © BASF 

Paradajz je omiljeno povrće u svakoj salati koje nije lako proizvesti upravo zbog moguće zaraze od istih patogena. Kod paradajza je veoma važna preventivna zaštita posle rasađivanja ili nicanja (ukoliko se proizvodi direktnom setvom) sa preparatom koji će sprečiti primarnu infekciju – Polyram ® DF. Ovo pravilo važi takođe i za zaštitu krastavca od plamenjače koji ukoliko je zaražen dobija uglaste pege neravnomerno raspoređene po listu.

Polyram® DF je kontaktni fungicid širokog spektra delovanja koji suzbija pored plamenjače i crnu pegavost krompira i paradajza.

 • Formulacija je u obliku vodotopivih granula čime se onemogućava stvaranje prašine i omogućuje dobru disperziju preparata u rastvoru za tretiranje. Nema taloženja i povećana je stabilnost pripremljenog rastvora za primenu – ne zapušava dizne!!!!
 • Sadrži 14,4 % cinka čimje utiče na inteziviranje fotosinteze i formiranje zdravih listova koji su otporniji na prouzrokovače bolesti.
 • Primenjuje se u količini od 2 kg/ha

U dodiru sa vodom granule Polyram® DF-a su dispergovane nakon 5 sekundi u stabilnu suspenziju. U toku intezivnog rasta biljaka krompira, paradajaza ili krastavca neophodno je da se na vreme upotrebe preparati koji se dobro usvajaju u biljku – Acrobat® MZ WG i Orvego®.

Zaštita paradajza i krompira - © Agromedia 

Acrobat® MZ WG

 • Kombinacija dve aktivne materije razlčitog načina delovanja – kontaktnog i lokalsistemičnog
 • Odlično zaustavlja dalji razvoj plamenjače ukoliko je već došlo do primarnih infekcija i izraženo antisporulativno delovanje odnosno ne dozvoljava dalje formiranje zoospora i širenje plamenjače na okolne biljke.
 • Količina primene je 2 – 2,5 kg/ha najkasnije do 14 dana pre berbe paradajza, krastavca ili krompira.

Orvego®

 • Sadrži aktivnu marteriju novijeg doba – Initium koja sprečava transport elektrona – energije u procesu disanja kod gljiva čime se veoma brzo uništava plamenjača
 • Već nakon 1h od tretmana ne dolazi do spiranja preparata pošto se čvrsto vezuje za biljno tkivo
 • Poseduje osobinu odlične redistribucije pod uticajem vlage – pasivno širenje tretirane površine čime se ostvaruje veća sigurnost i efikasnost u suzbijanju plamenjače
 • Niska doza primene od 0,8 l/ha
 • Karenca kod paradajza, krastavca i luka je samo 1 dan a kod krompira se može primenit do 7 dana pre vađenja.

Sercadis® Plus

Sercadis® Plus novi sistemični fungicid, kombinacija dve aktivne supstance (Xemium® + Difenokonazol) je pravi povrtarski fungicid novog doba. Karakteriše ga veoma široka registracija za primenu u skoro svim povrtarskim kulturama za borbu protiv prouzrokovača oboljenja pepelnice, bele truleži (Sclerotinia Sclerotiorum), crne pegavosti lista i stabla (Alternaria sp.), pegavosti i paleži graška (Ascochyta sp.).

Zaštita paradajza i krompira - © Agromedia 

Preporučujemo primenu Sercadisa® Plus u kombinaciji sa preparatom Orvego® u cilju proširenja spektra delovanja, preventivno, pre pojave simptoma bolesti.

Povrtarske kulture gde je veliki problem prouzrokovač pepelnice (krastavac, tikvice, lubenice…) Sercadis® Plus je odlično rešenje, jedino na tržištu kreirano baš za ovu namenu. U suzbijanju plamenjače i crne pegavosti povrća najvažnije je da se ne čeka pojava simptoma na biljkama, već da se tretman obavlja po sticanju vremenskih uslova koji pogoduju za razvoj ciljanog patogena!!!

Bolje sprečiti nego lečiti!

Sponzorisani članak
BASF
BASF - © BASF
Adresa: Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
Telefon: 381 11 30 93 400
Web adresa: www.agro.basf.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica