Kako da slab ponik uljane repice preokrenete u visok prinos

Kako da slab ponik uljane repice preokrenete u visok prinos

Zaštita uljane repice je važna, ali isto toliko je bitno da biljka bude zdrava i prinosna. Naš domaćin koji gaji ovu uljaricu na 5 hektara zemljišta ističe da biljke nije tretirao nikakavim pesticidima, ali preparatom koji podstiče prirodan rast biljke i ne ostavlja vremena za propadanje semena jeste.

Slavko Dondor iz Gradine uljanu repicu je prošle godine posejao na 5 hektara površine, i nije je tretirao fungicidnim ili bilo kojim drugim pesticidima, već samo preparatom Biognezdo kompanije Biofor System. On ističe da se ovaj preparat pokazao izuzetno u datim uslovima, što govore odlični rezultati i dobar ponik ove kulture uprkos sušnim vremenskim uslovima.

Kod ovih sorti uljane repice koje je naš domaćin posejao prinos je do 2,6 kg/ha, što su oni i postigli sa preparatom Biognezdo, ali i preparatom Biofor Active i Biofor Eho. Nakon ovih tretiranja biljka je dostigla svoj maksimalan prinos.

Josip Prašilovac iz Gradine koji gaji uljanu repicu na 18 ha bio je blizu odluke da pretanjira parcelu i poseje pšenicu. Setvu je obavio oko 15. septembra i to u veoma sušno vreme, pa je ponik bio veoma slab, zbog toga je i bio u nedoumici da nastavi sa gajenjem ove kulture ili da odustane. Onda je odlučio da proba sa preparatima Biofor Active i Biofor Eho i već nakon nekih 10 da dana nije mogao da prepozna uljanu repicu.

 

Sagovornici: Slavko Dondor iz Gradine
Josip Prašilovac iz Gradine

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica