Ove zamke će ih sigurno sprečiti! – Evo kako da se rešite SKAKAVACA u bašti

Ove zamke će ih sigurno sprečiti! – Evo kako da se rešite SKAKAVACA u bašti

Kako da se rešite skakavaca u bašti na prirodan način - © Pixabay

Možda su mali i izgledaju bezazleno, ali skakavci imaju veliki apetit i predstavljaju pravu napast za baštu, a posebno kada su u njoj još uvek mlade biljke. U prilog tome je i podatak da u jednom danu mogu pojesti količinu ekvivalentnu polovini svoje telesne težine.  

Ukoliko se populacija i apetit skakavaca ne kontroliše, mogu jako brzo da pričine veliku štetu na lišću i grančicama, posebno mladih biljaka. Na sreću, gotovo svi imamo u kući sredstva koja mogu da pomognu u borbi protiv ovih proždrljivaca.

1. Sprej od belog luka

Miris belog luka može da pomogne u odvraćanju skakavaca, ali i ostalih uobičajenih baštenskih štetočina. Da biste napravili sprej od belog luka pomešajte dva češnja i 10 šoljica vode, a zatim zagrejte do ključanja. Ostavite da odstoji preko noći.

U bocu sa raspršivačem stavite jedan deo ove smeše i tri dela vode. Ovako napravljen rastvor prskajte po lišću pogođenih biljaka. Obavezno naprskajte i donje strane lišća.

2. Brašno

Brašno je prilično opasno za skakavce. Naime, ono će ih sprečiti da jedu, jer će im zalepiti usta, bar za neko vreme. To će prouzrokovati da gladuju, pa ako ne želite da ih povredite, preskočite brašno. Ipak, za one koji žele da ga upotrebe, možete uzeti bilo koje višenamensko brašno (samo da ne sadrži dodatke poput soli) i pospite ga u tankom sloju na lišće pogođenih biljaka.

3. Privlačenje prirodnih predatora

Dugoročno rešenje za skakavce su prirodni predatori u vašoj bašti. Na primer, mnoge vrste ptica, kao što su lastavice, vole da jedu skakavce. Da biste privukli ove ptice možete da napravite kućicu ili hranilicu za ptice blizu bašte.

4. Zamka sa dugim travama

Skakavci vole područja sa dugom travom. Prva i veoma bitna mera je uklanjanje korova oko biljaka. Takođe, možete da pokušate da izolujete skakavce u jedan deo vrta, tako što ćete ostaviti jedan izolovani deo visoke trave u nekom ćošku. Ovo bi moglo da vam olakša da pohvatate i rešite se većeg broja skakakava.

5. Pilići i kokoške

Ako nemate koke, vreme je da ih nabavite. Naravno, ne puštaju se u baštu kako ne bi uništile biljke, ali oko bašte mogu jako efikasno da suzbijaju populaciju skakavaca i drugih baštenskih štetočina. Razni insekti, sve dok nisu izloženi otrovnim pesticidima, dobar su izvor hrane za ove dvorišne ptice, jer su bogat izvor proteina.


Izvor: Organic lesson

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica