Zbog lošijeg kvaliteta opada izvoz maline

Zbog lošijeg kvaliteta opada izvoz maline

U odnosu na prethodne godine, poslednjih meseci beleži se konstantan pad izvoza maline iz Srbije. Kao jedan od razloga poljoprivredni stručnjaci navode lošiji kvalitet ove voćne vrste.
 

Zbog lošijeg kvaliteta opada kvalitet maline - © Pixabay

Izvoznici malina tvrde da je u poslednjih deset godina interesovanje kupaca za voće veoma malo, a da je cena zamrznute maline na tržištu niža od otkupne u svežem stanju. Trenutna cena kreće se oko 230 dinara, dok se prošle godine malina prodavala i za 320 dinara po kilogramu.
 

Teška odluka za malinare – saditi Polku ili Vilamet?

Malinari kažu da je razlog za ovakvu situaciju rekordan rod malina u Poljskoj tokom prošle godine. Pored toga, na pad cene maline uticalo je i mešanje standardnih sorti kao što su vilamet i miker sa polkom i polanom koje su dosta slabijeg kvaliteta. To je dovelo do nezadovoljstva kod kupaca u Evropi koji su vraćali čitave kontigente.

 

Emisija zagađujućih materija sa farmi sve veći problem - © Pixabay.com

Da bi mogli da prodaju preostale zalihe i postignu bolju cenu, prodavci moraju da razdvoje polku od vilameta, objašnjavaju poljoprivredni stručnjaci. Ovaj pad cena najviše će pogoditi male hladnjače koje već imaju dovoljno poteškoća u trci sa velikim igračima.
 

Saveti za odabir kvalitetnih sadnica maline


Srbija se po rodnosti ovog voća 2015. godine ponovo vratila na čelo svetskih zemalja izvoznica sa 105.000 tona, a tokom 2016. godine od prodaje malina stekla je dobit od 248 miliona evra.

Izvor: Blic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica