Zašto neki proizvođači odustaju od nektarine?

Zašto neki proizvođači odustaju od nektarine?

Ivan Tomić, proizvođač iz Slankamena nakon desetak godina intenzivnog gajenja nektarine odlučio je da od ove proizvodnje odustane. U njegovom voćnjaku ostalo je još svega hektar i po pod ovom voćnom vrstom, a kako kaže on nije jedini koji se zbog loše cene nektarine na tržištu odlučio na ovaj potez i svoj zasad namenio nekoj drugoj voćki.

Prema Ivanovom mišljenju, ako se ovako nastavi, ostaće jako malo proizvođača koštičavog voća, a sličan trend se nastavlja i u proizvodnji jabučastih voćnih vrsta.

„Imali smo jednu uredbu 2018. godine koju možemo nazvati „elementarnom nepogodom“, koja je negativno uticala na smanjenje broja izvoznika sa 500 na realno ispod 15. Ima ih više u registru, ali se aktivnim izvozom za Rusku Federaciju bavi 15 izvoznika“, kaže Tomić i dodaje da je 2019. godina bila jako komplikovana zbog niske cene i naplate robe.

Sa druge strane, osim što treba odabrati pravu voćnu vrstu u koju treba ulagati, važno je i koji će se sortiment voćaka naći u vašem zasadu. Ovaj dugogodišnji proizvođač ima nekoliko saveta za sve mlade voćare.

Crvene jabuke će možda imati perspektivu, jer se sada otvaraju druga tržišta osim Rusije. Što se tiče preporuka za ulazak u voćarstvo, teško je nešto preporučiti jer trgovina sa Rusijom postaje sve neizvesnija, a oni su naše glavno tržište. Sa druge strane, neko od malih i srednjih voćara teško da može da uđe u lance supermarketa kao što su Deleze i Lidl. Sve to ide preko većih igrača u Srbiji“, kaže Tomić.

Zašto neki proizvođači odustaju od nektarine?- © Pixabay

Prema njegovim rečima, za ulazak u voćarstvo je potrebna jako velika investicija, jer nije samo reč o podizanju voćnjaka, već je potrebna i sva prateća logistika, oprema za čuvanje i pakovanje voća.

Situacija sa proizvodnjom, prodajom i čuvanjem voća u Srbiji drastično se preokrenula. Ispratili smo trendove u Evropi i to se dešava i kod nas, s tim što je, na primer, tržište u Italiji daleko uređenije nego kod nas“, objašnjava Tomić.

Još je Milutin Milanković pre toliko godina otkrio da će se temeprature u našoj zemlji postepeno povećavati, pa će se tako stvarati i uslovi i za uzgoj nekih egzotičnih voćnih vrsta. Ipak, ovo nije jedina promena koja će uticati na vočare. Sa višim temepraturama zaštita biljaka postaje sve teža što nam je potvrdio i Ivan Tomić.

Posao zaštite u voćarstvu će biti sve teži i teži. Razlog je jednostavan. U Evropskoj Uniji i u svetu postoje liste dozvoljenih, manje dozvoljenih i nedozvoljenih preparata. Ako želimo da izvozimo proizvode izvan Srbije i ako se temperature povećavaju, bolesti i štetočine imaju povoljniju sredinu za svoj razvoj, a mi imamo manje opcija efikasnih fungicida i insekticida za njihovo suzbijanje. Zato očekujemo dalje povećanje poteškoća u zaštiti voća“, zaključuje Tomić.


Sagovornik: Ivan Tomić, proizvođač iz Slankamena

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica