Zaštita jagoda od bolesti glavni uslov za visoke prinose

Zaštita jagoda od bolesti glavni uslov za visoke prinose

Porodica Čavić iz okoline Bačke Palanke pre nekoliko godina odlučila je da podigne veliki i moderan zasad jagode.

“Ove godine smo dobili preporuku da zadruga sarađuje sa Galenikom-Fitofarmacijom, mi kao članovi zadruge od njenog osnivanja, odlučili smo da probamo njihove proizvode-jer Galenika-Fitofarmacija postoji u našoj zemlji decenijama”, objasnio je Milan Čavić iz Bačke Palanke.

Čavići su na svom imanju ostvarili prinos od skoro 40 tona jagoda, uz to su gotovo sve su bile u prvoj klasi. Recept je kažu, dobra hrana i pravilna zaštita.

Ovo je najbolji način da zaštitite zasad jabuke

“Za đubriva smo koristili sve tri vrste preparata Soluveg, lisnata masa je bila odlična, plod, imali smo odlične rezultate. Cene ovih proizvoda su dosta jeftinije u odnosu na konkurenciju, a daleko su kvalitetniji, tako da ćemo nastaviti da ih koristimo i sledeće godine”, rekao je za Agromediju Čavić.

 

Jagode © Agromedia

 

Da li je vaša zadruga donela pogrešnu odluku izborom preparata Galenike Fitofarmacije?

“Nije i svakako mislimo i da ovu odluku zadruga nije podržala mi bismo svakako koristili proizvode Galenike-Fitofarmacije”, zaključio je on.

Kišovito vreme i niže temperature od optimalnih za ovaj period, stvaraju uslove za razvoj bolesti lista i cveta od sive truleži. Upravo je sada najznačajniji momenat početi zaštitu od sive truleži, a ujedno i bolesti lista jagode.

Stručni tim Galenike Fitofarmacije preporučuje kombinaciju preparata:

  • PEHAR u koncentraciji 0,2% + PROMESA u koncentraciji 0,075%.

Za ishranu u ovoj fazi razvoja preporučuje se primena kristalnog đubriva SOLUVEG 20.20.20 preko sistema za navodnjavanje 0,75-1,2 g/biljci u zavisnosti od razvoja jagode i sadržaja hraniva u zemljištu. Za povećanje adsortivnog kompleksa zemljišta i povećanje pristupačnosti hraniva u zemljištu primenite FERTIGAL HUMI TOP 10-15 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Sagovornik:

Milan Čavić, Bačka Palanka

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica