Svet poljoprivrede Prodavnica

Zablude: Da li je biljkama pod stresom potrebno više prihrane?

Primetili ste da biljka slabo napreduje, ne daje plodove ili polako vene. Sve to mogu biti posledice stresnih uslova u kojima se ona nalazi. Da li tada treba dodatno prihranjivati biljku i u kojoj meri?

Zabluda:

Nagle promene visokih i niskih temperatura, kiše i isparavanja mogu ugroziti rast i razvoj biljaka. Mnogi od nas veruju da je u ovoj situaciji potrebno dodatno prihranjivati biljku kako bi preživela stresne uslove.

Istina:

Međutim, dodatno đubrenje biljka koje nemaju potrebu za hranom može dovesti do dodatnog stresa, bilo da se radi o prirodnim ili hemijskim đubrivima. Dakle prihrana se dodaje povrću, voću, ili cveću koje je posađeno na siromašnom zemljištu ili mu fale određeni nutrijenti.

U svakom slučaju, kada se biljka nađe pod stresom, to nije zbog toga što joj fali hrane, već to mogu biti različiti razlozi. Neke od njih smo već naveli. Nagle promene vremena, kiše, visoke temperature, isparavanja, ali i zbijeno zemljište, nepravilna sadnja, loš izbor terena i štetočine obično su krivci za stres biljaka.

Kada se dodatno prihranjuju biljke troše energiju koju bi mogle da upotrebe za rast i izgradnju korena, odbijanje štetnih organizama i borbu protiv štetočina. Pre nego što odlučite da dodatno prihranjujete biljku potrebno je da eleminišete sve ostale prirodne faktore i da utvrdite tačno da li je i koliko biljkama potrebno đubrivo.

Komentari