Zablude: Da li je biljkama pod stresom potrebno više prihrane?

Primetili smo da biljka slabo napreduje, ne daje plodove ili polako vene. Sve to mogu biti posledice stresnih uslova u kojima se ona nalazi. Da li tada treba dodatno prihranjivati biljku i u kojoj meri.

Zabluda:

Nagle promene visokih i niskih temperatura, kiše, i isparavanja mogu ugroziti rast i razvoj biljaka. Mnogi od nas veruju da je u ovoj situaciji potrebno dodatno prihranjivati biljku kako bi preživela stresne uslove.

Istina:

Međutim dodatno đubrenje biljka koje nemaju potrebu za hranom, može dovesti do dodatnog stresa. Bilo da se radi o prirodnim ili hemijskih đubrivima. Dakle prihrana se dodaje povrću, voću, ili cveću koje je posađeno na siromašnom zemljištu ili mu fale određeni nutrijenti.

U svakom slučaju, kada se biljka nađe pod stresom, to nije zbog toga što joj fali hrane. Već to mogu biti različiti razlozi. Neki od njih smo već naveli a to su nagle promene vremena, kiše, visoke temperature, isparavanja, ali i zbijeno zemljište, nepravilna sadnja, loš izbor terena i štetočine obično su krivci za stres biljaka.

Kada se dodatno prihranjuju biljke troše energiju koju bi mogle da upotrebe za rast i izgradnju korena, odbijanje štetnih organizama i borbu protiv štetočina. Pre nego što odlučite da dodatno prihranjujete biljku potrebno je da eleminišete sve ostale prirodne faktore i da utvrdite tačno da li je i koliko biljkama potrebno đubrivo.

Komentari