Trulež plodova – bolest ili nedostatak kalcijuma

Trulež plodova – bolest ili nedostatak kalcijuma

Gajenje povrća ili voća predstavja zadovoljstvo i razonodu posebno za hobiste, dok je za neke to posao, odnosno stvar egzistencije. I jedni i drugi se tokom godine sreću sa raznim izazovima oko tehnologije gajenja, koje sorte odabrati, i kako je najbolje doći do gotovog ploda. Odabir semena povrća ili sorata voća, nije siguran garant da će proizvodnja i gajenje proći bez problema.

Ilustracija: Kvalitetna jabuka - © Pixabay

Trulež plodova je jedna od gljivičnih obolenja koja se javlja u toplijem delu godine, i to ne retko pred samo zrenje plodova povrća ili voća. Botritis, odnosno siva trulež je samo jedna od vidova, a probleme nanosi i mrka trulež, pepelnica i slično. Ovime je problem svakako veći, jer korišćenje sredstava za zaštitu od ove bolesti, nosi problem perioda karence (period od trenutka prskanja pesticidima, do trenutka kada je plod bezbedan za branje ili korišćenje za ishranu).

Šta je vlažna trulež korenovog vrata jabuke i kako je suzbiti

Preventiva, je najefikasnija kada se govori o zaštiti biljaka od bolesti. To znači da zaštita treba da počne već pri samom pripremanju rasada, ili ukoliko se rasad kupuje, potrebno je potopiti koren u rastvor fungicida, a naravno koristiti dezinfikovan substrat kod setve pikiranja i rasađivanja. Nakon rasađivanja treba bijke u porastu prihranjivati mineralnim đubrivima, koja sadrže mikroelemente, a naročito se preporučuje korišćenje đubriva sa dodatkom kalcijuma (organokalcijum ili vuksalkalcijum).

Promene na plodovima jabuke za vreme čuvanja u skladištima

Ovo je potrebno odraditi bar dva puta tokom razvoja biljke, u fazi pre roda i u fazi zametanja plodova. Kod voćarskih vrsta, i jedno tretiranje je sasvim dovoljno, dok kod povrtarskih plodovitih kutura potrebno je odraditi čak tri tretiranja.

Trulež nastaje pre svega širenjem spora koje već postoje na parceli. Takođe vlažno vreme, slab protok vazduha, jako bujna masa biljke i ne provetrenost krošnje je veoma povoljan za napredovanje bolesti.


Trulež - © Pixabay

Paradajz ima problem, da se kod pogotovo prvih plodova stvori okrugla fleka sive ili mrke boje sa donje strane ploda, u vreme kada je plod zelen. To se desi kada je plod počeo da se puni i raste, pa sve do samog zrenja. Nekada ako primetimo, pod bude i skoro zreo, ali ne upotrebljiv, jer je trulež zahvatila i mesnati deo unutar poda.

Paprika je takođe podložna stvaranju truleži na plodovima. Na donjem delu ploda, ili nekada sa strane, stvori se ozleđeno tkivo, ili jednostavno kao nagnječenje braonkasta mrlja, koja se vremenom širi i po pravilu ovakvi podovi do zrenja u potpunosti budu beskorisni.


Koliko je važno zimsko prskanje voćaka?

Kod voća se to javlja neposredno pred zrenje plodova, ili u fazi zrelog ploda. Kao i nakon branja, odnosno problem truljenja uskladištenih plodova.


Vinova loza je jedan od najbojih primera, koliko je bitno voditi računa o suzbijanju sive truleži. Nekada se kod loze može oštetiti i kompletan prinos grožđa, ako vremenski uslovi ne pogoduju ili zaštita nije adekvatno sprovedena.

Rešenje je korišćenje kvalitetnih prihrana, koje sadrže mikroelemente, a pre svega dodatke kalcijuma. Može se folijarno tretirati, prskanjem preko lista ili zalivanjem, čak i u sistem kap po kap.

Bolesne jabuke - © Pixabay

Treba koristiti i organska sredstva koja u sebi sadrže korisne mikroorganizne, koji uspešno štite biljku i plod od bolesti, a ujedno je hrane i jačaju.

Plodove koji nose trulež, obavezno ukloniti iz bašte, jer su izvor zaraze za druge biljke.

Postoje i fungicidi, hemijska sredstva koja se koriste za tretiranje biljaka sa svrhom da se zaštite od truleži plodova, mogu se uspešno koristiti.

Preventivno, prskanje pri pojavi prvih plodova i ponavljanje zavisno od kulture dva ili više puta. Prska se tako da se kvalitetno oprskaju plodovi.

Kurativno, odnosno po pojavi simptoma bolesti. Nekada se na biljci javi oštećenje od truleži na samo jednom plodu, pa je tada korišćenje sredstava za zaštitu, dobro rešenje.

Poznata sredstva za zaštitu od truleži su: Svič, Teldor, Dional, Signum, Pehar.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica