Za ujednačen plod borovnice bitna je dobra protivgradna zašitita

Za ujednačen plod borovnice bitna je dobra protivgradna zašitita

Podizanje zasada borovnice u poslednjih nekoliko godina sve više budi interesovanje kod mnogih voćara u Srbiji, a nije retkost da se za ovu voćnu kulturu odlučuju i strani investitori kao što je Moše Lifšic. On je podigao zasad od 5, 5 hektara borovnice u okolini Šapca, a u ovom poslu značajna podrška mu je bila kompanija Big Harvest.

„U jednom trenutku upoznao sam ljude koji su želeli da gaje borovnicu u okolini Šapca. I danas sam deo grupe voćara čija se proizvodnja zasniva na 30-ak hektara. Moj udeo u svemu tome je 6, 5 hektara. Tada smo shvatili i da nam je potrebna odgovarajuća infrastruktura. Dogovorili smo se da je potrebno da angažujemo korektne, priznate i odgovorne kompanije za različite vrste poslova u voćnjaku“, ističe Moše Lifšic.

Nakon dugog razmatranja, ovaj strani investitor, zajedno sa svojim kooperantima odlučio je da zaštitu svojih zasada poveri kompaniji Big Harvest.

Moše, zajedno sa svojim saradnicima je proverio nekoliko različitih kompanija koje se bave ugradnjom ograde i protivgradnih mreža i uvideli su da kompanija Big Harvest zadovoljava sve njihove zahteve. Tako su se i odlučili za njih. U tom trenutku on nije bio sigurna šta može da očekuje od njih.

Protivgradna zaštita - © Agromedia 

Ovaj strani investitor je veoma zadovoljan saradnjom jer kompanija Big Harvest pronašla najbolje tehničko rešenje, a ne samo dobru cenu. Ova kompanija je voćarima ponudila garanciju za svoje proizvode, a da ga oni nisu ni pitali nešto o tome. Ponudio im je 2 godine održavanja sistema i dodatnih popravki

Nakon uspešno dogovorene saradnje, naš sagovornik je ubrzo uvideo da je odluka koju je doneo dobra, odnosno da je sa kompanijom Big Harvest dobio i više od onoga što je dogovorio.

„Vrlo brzo postalo je očigledno da je odluka da poslujemo sa ovom kompanijom bila ispravna. U ugovoru je pisalo da kada novac bude prebačen tada će i radovi početi. Na moje opšte iznenađenje, kada smo potpisali ugovor i prebacili novac videli smo da su radovi već bili pola završeni a sav materijal je već bio na poljima. Tako da je gospodin Siniša dobar primer kako bi trebalo raditi posao“, ističe Moše.

Protivgradna zaštita - © Agromedia


Evidentno zadovoljan ovom saradnjom, Moše bi drugim proizvođačima preporučio ovu kompaniju pre svega zbog svoje profesionalnosti.

„Sledeći put kada budemo želeli da nešto radimo, ili ako nas bilo ko drugi pita za preporuku koga bi trebalo angažovati za ugradnju protivgradne mreže i ograde. Bez ikakve sumnje uputićemo ga na gospodina Sinišu i kompaniju Big Harvest. Samo zbog njegovog pristupa i načina saradnje koji je mnogo više od onoga što stoji u ugovoru“, dodaje Moše Lifšic.

Pored ovog stranog investirora, za kompaniju Big Harvest i domaći proizvođači imaju samo reči hvale. Jer po principu ključ u ruke, saradnja sa ovom kompanijom pored projektovanja podrazumeva i ugradnju kvalitenih stubova, protivgradnih mreža, ograda i sistema za navodnjavanje.


Sagovornici: Moshe Lifshitz, strani investitor
Dragoljub Milovanović, voćar iz Slankamena
Mihailo Stanišić, osnivač voćarske zadruge De la Tero
Nikola Kojić, direktor voćarske zadruge De la Tero
Toma Trajkovski, kooperant voćarske zadruge De la Tero

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica