Vremenske prilike pretnja za voćarsku proizvodnju

Vremenske prilike pretnja za voćarsku proizvodnju

Potpuno atipična zima, u proseku sa daleko višim temperaturama nego što je uobičajno utiče na period zimskog mirovanja kod biljaka. Prema predviđanju stručnjaka, najverovatnije isto vreme očekuje nas i u februaru što može da izazove štete u razvoju kontinentalnih biljaka, odnosno voćarsku proizvodnju.

Koliko ima razloga za brigu pitali smo profesora Milovana Veličkovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Toplo vreme pogoduje razvitku patogena u usevima

U svakom slučaju voćkama ovaj režim ne odgovara. Sigurno da period mirovanja nije potpuno adekvatan za kontinentalne vrste voćaka, ali i pored svega ne bi trebalo da bude velikih šteta, imajući u vidu da su noći dosta hladne, da neki dnevni trendovi i povremena zahlađenja ipak usporavaju neko bitno buđenje biljaka iz dubokog zimskog mirovanja . Za neke vrste kao što je kajsija i breskva možda i budu imale posledice, ipak najveći broj kontinentalnih vrsta ne bi trebalo da trpi štetu. Mada je rano prognozirati sada, ne znamo kakvo će biti vreme “, rekao je profesor Veličković za naš portal.

Ako se nastavi sa ovim trendom, posebno u februaru, i posle u martu ako budu padale temperature ispod nule, tek tada može biti velikih šteta.

 

Visoke temeprature utiču na prevremeni razvoj pupoljaka - © AgromediaZimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

U februaru se najverovatnije nastavlja trend iz januara, a za mart je za prognoze previše rano.

Od kako smo ušli u zimu, od početka decembra, vremenske prilike su veoma promenljive, često se smenjuju toplo i hladno vreme, imali smo možda jedan stabilniji period krajem decembra i početkom januara toplog vremena sa nadprosečno visokim temperaturama, no međutim od 10. januara ponovo smo se vratili u režim promenljivog vremena, koji će da se nastavi i do kraja januara meseca, znači česta naoblačenja sa kišom i snegom. Pred naoblačenja, porast temperature, nadprosečno visoke temperature 10-12 stepeni, a onda nam sledi nekoliko uobičajnih hladnih dana i pad temperature. Moguće je da će i u martu biti snega “, rekao je za naš portal meteorolg Nedeljko Todorović.


Period promenljivog vremena nastavlja se do kraja januara sigurno, a najverovatnije očekuje nas isto i u februaru.


Nestandardno visoke temperature za ovaj period godine i česte oscilacije pogodan su teren i za patogene. Ali samo za one koji nisu obavili zimsko prskanje koje je neophodna mera pre početka vegetacije.

Najvažniji koraci pri orezivanju jabuke

Sagovornici:

Profesor Milovan Veličković, Odsek za hortikulturu, Poljoprivredni fakultet Zemun

Nedeljko Todorović, meteorolog
  

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica