Vreme je za pripremu zemlje za sledeću sezonu

Vreme je za pripremu zemlje za sledeću sezonu

Na parceli u selu Ozrem na padinama planine Rajac, zatekli smo Nedeljka Vujičića, vrednog poljoprivrednika iz ovog kraja. S obzirom na to da je žetvu priveo kraju, prionuo je na drugi posao, vreme je da pripremi zemlju pre prvog snega za predstojeću sezonu.

Koja je površina zemlje koju ovde obrađujete?

„Trenutno smo na parceli od 40 ari, to je priprema zemlje za borovnicu, planiramo da je posadimo u oktobru, a radimo i krompir, kupus, crni luk, pšenicu kukuruz…“, rekao je za Agromediju Nedeljko Vujičić.

Na brdsko-planinskim područjima ove godine najbolje se pokazao krompir, a to potvrđuje i naš sagovornik.

„Ova godina je bila kišna, ali zadovoljavajuća. Najbolje je prošao krompir i cena je dobra bila, naročito kada je poredim sa prethodnim godinama“, kaže Nedeljko.

Kvalitetna obrada zemljišta zavisi od izbora pluga

Ipak, Nedeljko ne planira da menja setvenu strukturu sledeće godine. Kao iskusnog poljoprivrednika, pitali smo ga i šta bi poručio nekom mladom momku koji tek planira da se bavi ovim poslom.

„Neko ko mlad želi da tek počne da se bavi ovim poslom u početku je najvažnije da ima zemlju i mehanizaciju, a ostalo može da bira posle. Kod nas uspevaju šljive, borovnice, kupine, maline“, zaključio je kratko Nedeljko.

Sagovornik:


Nedeljko Vujičić, selo Ozrem

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica