Svet poljoprivrede Prodavnica

Vreme je za presađivanje: Evo kako da ZAŠTITITE BANANU od mraza!

Banana je biljka koja zahteva topliju klimu, ali to ne znači da ne može da se gaji u našim uslovima. Mnogi je gaje vrlo uspešno, a sada je pravo vreme za njeno presađivanje u veću saksiju. Saznajte zašto bi trebalo gajiti bananu i kako pravilno i sugurno da je presadite.

Zašto treba gajiti bananu i kako da je presadite - © Pixabay

Bananu možete vrlo uspešno da uzgajate u saksiji. Potrebno je da joj obezbedite dovoljno sunca, dosta vlage i jako hranljivu zemlju. Dok je lepo vreme može da vam stoji u bašti, dvorištu, na terasi… Kada nastupi hladniji period treba je uneti u toplu prostoriju.

Zašto bi trebalo da gajite bananu?

Verovali ili ne, dokazano je da ljudi dele oko 50% DNK sa bananama. Ne samo da su zdrave, već imaju i lekovita svojstva. Naravno, to imaju banane koje nisu tretirane raznim hemijskim sredstvima, a ako je sami gajite, osim što je lepa dekoracija, imaćete sigurno zdravu biljku koja vam može mnogo pomoći.

Banane mogu poboljšati raspoloženje jer sadrže aminokiselinu, triptofan i vitamin B6 koji pomažu telu da proizvodi serotonin. One takođe mogu pomoći da smanjite krvni pritisak, a zaštitiće vaše srce zbog visokog sadržaja kalijuma i niskog sadržaja soli.

Od banana možete napraviti sjajan balzam koji pomaže obnavljanju suve i oštećene kose.

Zašto treba gajiti bananu i kako da je presadite - © Pixabay

Zahvaljujući ulju, kora od banane ima široku primenu u alternativnom lečenju. Ukoliko istrljate ubod komarca sa unutrašnjom stranom kore od banane ubod će prestati da vas svrbi i neće se upaliti. Takođe manje posekotine i opekotine možete uspešno sanirati jer će smanjiti oticanje i sačuvati ranu da se ne zarazi. Pored toga, postoje tvrdnje da kora od banane može da vam izleči glavobolju ukoliko je trljate po čelu.

Ukoliko do sada niste gajili bananu, a želeli biste, toplo preporučujemo da pročitate članak bananu lako možete gajiti i u vašoj bašti – evo kako! Tu ćete saznati detaljno kakve uslove biljka traži i kako da joj to obezbedite.

Kako pravilno presaditi bananu?

Banana dosta brzo raste, te je treba češće presađivati. Kada presađujete bananu koristite uvek duplo veću saksiju od prethodne. Odmah da naglasimo da to nije po standardu za presađivanje koje glasi da saksija treba da bude 5 cm šira od prethodne, ali za bananu važe druga pravila jer ona ima veoma jak korenov sistem.

Zašto treba gajiti bananu i kako da je presadite - © Pixabay

Kao supstrat možete koristiti dobro zgoreli stajnjak izmešan sa zemljom ili neko drugo organsko đubrivo.

U novoj saksiji obavezno postavite na dno drenažni sloj koji može biti od kamenčica ili stiropora jer banana zahteva obilno zalivanje ali ne voli da se voda zadržava. Kako bi višak vode oticao drenažni sistem na dnu saksije je neophodan.

Kada stavljate bananu u novu, veću saksiju, vodite računa da biljka bude zasađena na istom nivou, odnosno da je previše ne zatrpate sa zemljom. To ćete postići tako što ćete na dno saksije (nakon kamenčica) staviti sloj zemlje, pa tek onda biljku i zemlju oko nje. Tako ćete odići biljku u novoj saksiji i omogućiti korenu da se razvija i naniže, a ne samo sa strane.

Preporuka stručnjaka je da se nakon presađivanja na površinu zemlje doda sitan kvarcni pesak. On će tokom zalivanja prodreti u dublje slojeve i omogućiti bolju propusnost zemlje. To znači da se pri zalivanju voda sigurno neće zadržavati već će se napraviti vlažna sredina, baš onakva kakva je i potrebna banani.

U zatvoren prostor banana se unosi pre nego što nastupi mraz, a važno je da je smestite u prostoriju koja je topla. U zimskim periodima banani su potrebni samo zalivanje 2 puta mesečno i provetravanje.

Komentari