Voćar za primer: Od gajenja jabuka može dobro da se živi

Voćar za primer: Od gajenja jabuka može dobro da se živi

Gorana Pavlovića iz sela Landol u Smederevu i okolini sugrađani prepoznaju kao upravnika kazneno popravne ustanove u Smederevu, ali retko ko zna da je on voćar za primer. Mi smo ga posetili i zatekli u berbi jabuka.

Da bi uvek bio u koraku sa svim aktuelnim događanjima i inovacijama koje se dešavaju u voćarstvu, Goran mora stalno putuje. Pa tako, on, često obilazi sela, gradove, pa čak i druge zemlje. Nikada nije verovovao da će u nekom trenutku u svom životu zasaditi stare sorte jabuke Ajdared, međutim u tome je uspeo i sada je i više nego zadovoljan.

Goran nam kaže da u ovoj sorti jabuke leži profit, kao i da bez dodatnog angažovanja i ulaganja ni jedna voćarska kultura ne može biti isplativa.

Kada smo ga pitali kakav je bio ovogodišnji rod, naš voćar ističe da to pre svega zavisi od visine parcele. Tamo gde je bilo nisko nije bilo skoro nikakvog roda, jer je velika količina jabuka izmrzla, a tamo gde je visoko bilo je dobrog roda. Zbog obilnih padavina jabuka je brzo prestigla prečnik koji je potreban za hemijsko proređivanje, pa je zato ona proređena ručno.

Međutim, ako se zanemare oni sitni plodovi koji su nastali kao rezultat suše, bilo je mnogo krupnih plodova koji se mogu dobro plasirati na tržištu.

Goran Pavlović planira da naredne godine konkuriše i za kredite, za koji kaže da nisu toliko povoljni, ali da ljudima na selu mogu biti od velike koristi posebno kada je reč o postavljanju protivgradnih mreža.

Sagovornik: Goran Pavlović, voćar iz Landola

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica