Vlada otpisuje dug malinarima

Vlada otpisuje dug malinarima

Vlada Srbije je ispunila nekoliko zahteva proizvođača malina i kupina o kojima se razgovaralo 5. aprila, među kojima je i otpis duga zbog suše 2013. godine za mineralno đubrivo.

Malinari traže bolju cenu maline - © Agromedia

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je, kako prenosi Beta, da će proizvođačima tog voća od 300 miliona dinara duga biti otpisano 90 miliona jer je 210 miliona ranije otplaćeno. Po njegovim rečima Vlada je obećala da će razmotriti mogućnost da proizvođačima koji su izmirili dug od 210 miliona dinara vrati novac.

Radović je kazao da je vlada formirala radno telo od stručnjaka koje treba da utvrdi zašto se malina suši, naročito u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu. Najviše se sumnja da je reč o nekoj bolesti zbog koje će ove godine rod tog voća biti skoro prepolovljen.

Kako je naš portal već pisao Vlada Srbije je usvojila predlog da proizvođačka cena maline bude 139,3 dinara bez troškova prevoza i marže, koju je utvrdio tim stručnjaka.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao da će se iz budžeta obezbediti novac za kupovinu sadnica maline koje će biti ponuđene proizvođačima po subvencionisanim cenama od 65 odsto. Takođe, vlada će ispuniti i zahtev da bude formiran tim od predstavnika policije i Bezbednosno-informativne agencije koji će utvrditi ko otkupljuje,i zvozi i uvozi maline“, rekao je Radović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica