Koja je “PRVA” cena VIŠANJA? – U Leskovcu i Merošini voćari NEZADOVOLJNI!

Koja je “PRVA” cena VIŠANJA? – U Leskovcu i Merošini voćari NEZADOVOLJNI!

Za desetak dana očekuje se puna kampanja berbe višnje u leskovačkom kraju. Po broju zasada, količini i kvalitetu ubrane višnje prednjači leskovačko Porečje. Sa druge strane otkupljivači višanja, samo par dana nakon što je na području opštine Merošina krenula berba, otkupnu cenu prve klase snizili su sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara.

Veliki broj uzgajivača ovog voća okupljen je u Porečju oko leskovačke varošice Vučje i tu će u selu Radonjica, nadomak Vučja, krajem ovog proleća kako se očekuje biti po deveti put za redom održani „Dani višnje – Radonjica 2022“-značajna poljoprivredno-turistička manifestacija voćara Srbije.

Na području Jablaničkog upravnog okruga pod višnjom je zasađeno nešto više od 1.600 hektara, uglavnom u brdsko planinskom delu leskovačkog Porečja kao i na obroncima Vlasine, Radana i Babičke Gore. Ove godine očekuje se prinos od oko 10 tona po hektaru. Sudeći prema prvim ubranim gajbama ovogodišnji rod višnje je zbog loših vremenskih uslova u rano proleće, u vreme cvetanja ove voćke, biće umanjen za oko 20 odsto, ali će zato će plod biti znatno kvalitetniji.

„Na krupnoću ploda uticale su i najverovatnije poslednje kiše u ovim krajevima kojim je došlo do dobrog nalivanja zrna“, potvrdili su nam u nadležnoj službi Gradske uprave Grada Leskovca.

Prema nezvaničnom saznanju početna ovogodišnja otkupna cena višnje kretaće se počev od 70 dinara po kilogramu za rod prve klase. Njena maloprodajna cena, od prvog roda koje smo zatekli na tezgama leskovačke Zelene pijace, kretala se oko 150 dinara po kilogramu. Otkupna cena maline u leskovačkom kraju na pojedinim otkupnim mestima već dostigla je cenu od oko 500 dinara po kilogramu za rod prve klase, dok je rod druge klase za oko 50 dinara jeftiniji. Očekuje se takodje dobar rod kupine u leskovačkom Porečju,jer im izgleda ovo varljivo leto na jugu Srbije prilično pogodovalo.

Na području Jablaničkog upravnog okruga ponajviše se gaji „Oblačinska rana“ višnja u zasadima 3,5 puta 4 metara u redu. Po oceni stručnjaka najveći procenat šećera ima višnja sa padina Babičke Gore kojima osunačnost terena i kvalitet zemljšta daje poseban šmek. Višnja se uglavnom bere ručno a berači su izgleda zadržali prošlogodišnju cenu,odnosno oko 20 dinara po kilogramu. Međutim berača je sve manje, uglavnom to su stariji ljudi…

Cena u merošinskom kraju odmah oborena

Otkupljivači višanja, samo par dana nakon što je na području opštine Merošina krenula berba, otkupnu cenu prve klase snizili su sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović rekao je za agenciju Beta da voćari sa razlogom sumnjaju da će neke značajnije količine višanja prodati po prvoj klasi.


“Otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe, kako nemaju kome da prodaju toliko višanja i otkup stane, a voćari se ‘hvataju za glavu’ i pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu”, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, isti scenariji otkupljivači ponavljaju iz godine u godinu, a mogu to da čine jer na području opštine Merošina nema velikih preradjivačkih kapaciteta i proizvodjači zavise isključivo od otkupa.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica