Više im odgovara Srbija: Rasadničari iz Evrope sele svoju proizvodnju

Više im odgovara Srbija: Rasadničari iz Evrope sele svoju proizvodnju

Pored lešnika i borovnice koji su ove godine apsolutni trend, kod proizvođača voća iz godine u godinu postoji interesovanje za određene voćne kulture. Razgovarali smo sa poznatim rasadničarem Verkom Кačarevićem koji već godinama izvozi u Rusiju i on nam je rekao koje su to voćne kulture koje ove godine zaokupljuju pažnju proizvođača.

Ovaj poznati rasadničar podelio je sa nama koje će kulture u voćarstvu biti popularne u Srbiji. Pa su tako višnja i jabuka standardno popularne i ove godine kod proizvođača, ali ima i onih koji će saditi krušku, šljivu, i kajsiju. Što se tiče šljive, najčešće se podižu zasadi čačanske lepotice i čačanske rodne, ali stenlej. A kada je reč o jabuci, to se ove godine svelo na svega 4 sorte.

Srbija je zemlja koja se odlikuje povoljnim klimatskim i geografskim uslovima za proizvodnju rasada. To su poslednjih godina uočili i rasadničari iz zapadne Evrope koji svoju proizvodnju žele da presele baš u našu zemlju, kako zbog navedenih uslova, tako i zbog jeftine radne snage.

U delovima Vojvodine kod Kule, jedna ozbiljna holandska firma je već zakupila i radi proizvodnju više miliona sadnica jabuke. Pored ostalih pogodnosti koje Srbija kao zemlja ima, oni mogu da koriste i našu šansu da izvozimo na rusko tržište. A poznato je da je Holandija ograničena kada je reč o plodnim ravnicama

Jabuke - © Agromedia

Međutim, postavlja se pitanje da li je ovakav način saradnje zaista podjednako povoljan i za naše poljoprivredne proizvođače koliko i za rasadničare iz Evrope.

Ovakva vrsta saradnje, objašnjava nam Kačarević je mač sa dve oštrice, pa tako može biti i povoljna ali i nepovoljna za naše rasadničare. S jedne strane usled ove prakse vrlo brzo će doći do gušenja manjih rasadnika koji neće moći da izdrže tu konkurenciju. A sa druge strane, navodi on, dobro je da se bude u toku sa novim sortimentom i sa novim podlogama.

Kako naš sagovornik navodi obično firme sa zapada imaju kapital i žele da ulože u Srbiju, a mi imamo imamo znanje o proizvodnji koje oni koriste. U tom smislu može se pronaći neki zajednički interes

Sagovornik: Verko Kačarević, rasadničar


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica