Video vodič: Šta je sve potrebno za uspešnu proizvodnju oraha

Video vodič: Šta je sve potrebno za uspešnu proizvodnju oraha

Gajenje oraha u našoj zemlji ima dugu tradiciju, kako zbog svog ukusnog ploda tako i zbog njegove ne tako zahtevne tehnologije gajenja. Poslednjih godina pojavio se trend podizanja zasada lateralnih sorti oraha koje daju plod odmah u prvoj godini od sadnje.

 

Kompanija Misbel u Srednjevu kod Velikog Gradišta ima oko 25.000 sadnica, kako jednogodišnjih, tako i dvogodišnjih i trogodišnjih.

Višegodišnje sadnice

Jednogodišnje sadnice su kalemljene u Turskoj u drugom delu vegetacije i kao takve one su spremne za sadnju. I tokom marta meseca je 5.000 komada sadnica dopremljeno u Srbiju. Ova kompanija ima u planu da ih odgaji do semptembra da budu do 1,5 metara visine, kako bi zadovoljili potrebe proizvođača.

Pored ovih imaju i oko 2.000 dvogodišnjih sadnica koje nisu uspeli da prodaju, ali će ih dalje odgajati dok ne budu bile spremne za plasman.

Takođe, imaju i oko 700 komada trogodišnjih sadnica koje su posaene u PVC kese koje su zapremeni oko 15 litara i u njih moe da stane oko 25 kg zemljišta. Sprecifičnost ovih sadnica je ta što se one mogu saditi u bilo koje doba godine. Kada je kišovito i tmurno vreme, odnosno čak i kada nije jako sunce. Ovo je dobar pristup, objašnjava dipl.inž. Darko Stojičević, kada već imamo podignut zasad pa imamo i sadnice koje se nisu primile. Pa da ne bismo čekali jesen da obavimo sadnju, možemo ih odmah dodati u voćnjak i one će se odmah primiti.

 Gajenje oraha - © Agromedia

Kalemljenje sadnica oraha

Sve sadnice se kaleme na jedan pupoljak, odnosno okce u Turskoj i takve dolaze kod nas, objašnjava dipl. Inž. Darko Stojičević iz kompanije Misbell. Kalemljenje se vrši u toku marta kada prestane opasnost od niskih temperatura. I cilj kalemljenja jeste da se ovaj jedan pupoljak koji nosi sortu odgaji u dobru sadnicu.

Turski način kalemljenja je karakterističan po tome što se uzima sa matičnog stabla uzmaju jedno okce odnosno deo kore i stavljaju na podlogu. U toku druge vegetcije kada se ta sadnica posadi preko pupoljka se razvija sorta koja će tako odgojena na jesen ići u prodaju.


Razlika u odnosu na rasadničarsku proizvodnju oraha kod nas je što se kod nas orah kalemi „engleskim“ ili prostim spajanjem. Tada se na podlogu nabacuje kalem grančica i tako se dobija sadnica.

Gajenje oraha - © Agromedia 

Sistem za navodnjavanje u rasadniku

Veoma karakteristično za ovaj tip proizvodnje jeste redovno snabdevanje vodom. Jedna rasadnička proizvodnja zahteva da rasadnik ima sistem za navodnjavanje. Ova kompanija je na početku proizvodnje koristi sistem za navodnjavanje po principu centralne cevi i rasprskivača sve do stvaranja lisne mase. On kasnije može da se transformiše u sistem kap po kap i tako će svaka biljka dobiti onoliko vode koliko joj potrebno.


Ovi sistemom se biljka opskrbljuje i potrebnim đubrivima u količinama koje su joj potrebne, ali i redovne mere nege i zaštite.

Rod se očekuje već u prvoj godini od sadnje

Naš sagovornik kaže da ono što je zanimljivo za lateralne sorte i konkretno za sortu čendler je to što one izbacuju plod odmah nakon prve godine od sadnje. To često kod naših proizvođača koji su navikli na tradicionalno gajenje oraha predstavlja barijeru.


Gajenje oraha - © Agromedia

Stručna pomoć za gajenje oraha

Svi koji su zainteresovani da gaje lateralne sorte mogu kontaktirani tim stručnih lica iz kompanije Misbell, a mogu doći i u rasadnik i sami se uveriti u kvalitet i način gajenja ovih sadnica. Svi odgajivači mogu od ovih stručnjaka dobiti potpunu podršku i planiranje proizvodnje kako bi na kraju bili zadovoljni rodom.

Kompanija Misbell će svoju ponudu ove godine predstaviti na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, tako da će svi zainteresovani moći da se detaljnije informišu. Jedan štand će biti postavljen u Hali 1, a drugi ispred Hale 3. Ovo je prvi put da pored sadnica oraha imaju u ponudi i traktore za branje koštičavog voća.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica